Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) προχώρησε σε έναν συμφωνημένο έλεγχο σε ένα συριακό πυρηνικό εργοστάσιο στο πλαίσιο μίας έρευνας για τη φερόμενη μυστική πυρηνική δραστηριότητα της Συρίας.

«Ο έλεγχος διεξάγεται όπως είχε προγραμματιστεί», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΙΑΕΑ χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίσκεψη στο πυρηνικό εργοστάσιο Χομς στη δυτική Συρία γίνεται στο πλαίσιο μίας ευρύτερης έρευνας της ΙΑΕΑ μετά τις πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι η Συρία προσπάθησε να κατασκευάσει σε μία άλλη περιοχή έναν πυρηνικό αντιδραστήρα ο οποίος θα μπορεί να παράγει πλουτώνιο για την κατασκευή ατομικής βόμβας.

Η Συρία, η οποία αρνείται ότι έχει φιλοδοξίες να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, συμφώνησε τον προηγούμενο μήνα να επιτρέψει στους ελεγκτές της ΙΑΕΑ να επισκεφθούν το εργοστάσιο στην πόλη Χομς.

Η ΙΑΕΑ θεωρεί αυτό το βήμα θετικό, αν και οι Η.Π.Α. πιστεύουν ότι αυτή η κίνηση δεν αρκεί για να απαντήσει στα ερωτήματα σχετικά με τη μυστική πυρηνική δραστηριότητα της Συρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για περισσότερα από δύο χρόνια η Συρία αρνούταν να επιτρέψει στην ΙΑΕΑ να πραγματοποιήσει έρευνα στο ερειπωμένο εργοστάσιο που κατασκεύαζε στο Ντάιρ Αλζούρ στην έρημο της Συρίας το οποίο είχε βομβαρδίσει το Ισραήλ το 2007.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης