Μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η νέα πολιτική ελέγχων στα αεροδρόμια στη Γερμανία κατά Ελλήνων πολιτών, φαίνεται πως και στις Βρυξέλλες υιοθετείται ανάλογη πρακτική.

Έλληνες ευρωβουλευτές, σχολίασαν επικριτικά την εν λόγω πολιτική, κάνοντας λόγο για «βελγική καραντίνα στους Έλληνες» και για «ευρωπαϊκό διασυρμό» της χώρας μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, ο Νότης Μαριάς σε ανάρτησή του στο twitter έκανε λόγο για «βελγική καραντίνα στους Έλληνες», ενώ κατήγγειλε ως παράνομο το διαβατηριακό έλεγχο στον οποίο υποβλήθηκε χθες το βράδυ, ενώ προανήγγειλε ότι θα καταθέσει κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος, έκανε λόγο για συνέχιση του «ευρωπαϊκού διασυρμού» της χώρας, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αδυνατεί να ελέγξει «τα βιομηχανικής κλίμακας κυκλώματα παραγωγής πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων στην Ελλάδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το περιστατικό σχολίασε και η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, η οποία σχολίασε στο Twitter:

Καταστρατήγηση της συνθήκης Σένγκεν

Η απόφαση της Γερμανίας – αρχικά – και άλλων χωρών αργότερα, να εκτελούνται ενδελεχείς έλεγχοι σε Έλληνες πολίτες χαρακτηρίσθηκε από πολιτικούς αναλυτές σαφής καταστρατήγηση αρχών της συνθήκης Σένγκεν.

Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από το Βερολίνο στις 12 Νοεμβρίου θα ισχύουν για ένα εξάμηνο.

Η εν λόγω απόφαση ελήφθη έπειτα από διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εσωτερικών στην Αυστρία, τη Δανία, τη Σουηδία και στη Νορβηγία. Την πρακτική φαίνεται πως υιοθέτησε και το Βέλγιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εντατικοί έλεγχοι συμπίπτουν και με την έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπου οι αγορές βάζουν τα γιορτινά τους σε πόλεις που θα μπορούσαν να γίνουν στόχος τζιχαντιστών.

Οι εν λόγω χώρες απεύχονται ένα χτύπημα, πόσω μάλλον στην καρδιά των εορτών, και για αυτόν τον λόγο εντατικοποιούν τις αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό τζιχαντιστικών πυρήνων
Η Ελλάδα είχε διαβιβάσει ΝΟΤΑΜ διαμαρτυρίας στις γερμανικές Αρχές, παρόλα αυτά το Βερολίνο επιμένει πως οι έλεγχοι σε ταξιδιώτες από ελληνικό έδαφος είναι επιβεβλημένοι, διότι παρατηρήθηκε το 2017 μεγάλη εισροή παράνομων ταξιδιωτών που προέρχονταν από τη χώρα μας στη Γερμανία.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης