Του Κώστα Μπετινάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγες ώρες πριν από την εκπνοή της τριήμερης εκεχειρίας συνεχίζονται στο Κάιρο οι προσπάθειες με τη βοήθεια Αιγύπτιων διαμεσολαβητών για παράταση της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ή, στην καλύτερη περίπτωση, για οριστική λήξη των εχθροπραξιών.

Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες. Ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης στο Γαλλικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο (AFP) ότι το Ισραήλ δεν θα είχε πρόβλημα να αποδεχτεί μια κατάπαυση του πυρός άνευ όρων. Η Χαμάς, όμως, επιθυμεί να αποσπάσει δεσμεύσεις από το Ισραήλ σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων. «Δεν υπάρχει συμφωνία για παράταση της εκεχειρίας» έγραψε ο «Νο 2» της Χαμάς Μούσα Αμπού Μαρζούκ στο Twitter του.

Υπενθυμίζεται πως κατά την ισραηλινή πολεμική επιχείρηση εναντίον της Γάζας, που ξεκίνησε στις 8 Ιουλίου, σκοτώθηκαν 1.850 Παλαιστίνιοι, από τους οποίους πλέον του 90% άμαχοι. Παράλληλα, 65 Ισραηλινοί στρατιώτες και τρεις πολίτες έχασαν τη ζωή τους (στην αντίστοιχη ισραηλινή επίθεση του 2008-9 είχαν σκοτωθεί 10 στρατιώτες). Επιπλέον, τουλάχιστον το 1/4 από τους 1.800.000 κατοίκους της Γάζας ξεσπιτώθηκε λόγω των βομβαρδισμών, που κατέστρεψαν 3.000 κατοικίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα από τα βασικά θέματα που προωθούν οι Ισραηλινοί είναι η διασφάλιση των συνόρων, έτσι «ώστε να σταματήσουν οι εισαγωγές όπλων στη Λωρίδα της Γάζας». Ωστόσο, το Τελ Αβίβ τηρεί σιγήν ιχθύος αναφορικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα που λαμβάνει από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Από το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίστηκε ότι μεταξύ των άλλων σκέψεων είναι η επανεκκίνηση της λεγόμενης αποστολής Eubam (European Union Border Assistance Mission) της Ε.Ε. στη μεθοριακή διάβαση της Ράφα, ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ παράλληλα διεθνής αποστολή θα μπορούσε να βοηθήσει στον αφοπλισμό των «ακραίων ομάδων». Η μεθοριακή αποστολή της Ε.Ε. είχε τεθεί σε λειτουργία από το 2005 έως το 2007 στη διάβαση της Ράφα με τη συμμετοχή και Γερμανών από την ομοσπονδιακή αστυνομία και τις τελωνειακές αρχές.

«Όχι στον κύκλο καταστροφής και οικοδόμησης»

Στις διαπραγματεύσεις του Καΐρου εξετάζεται και το σοβαρό ζήτημα της ανοικοδόμησης της Γάζας.

Οι Παλαιστίνιοι επιστρέφουν στα ερείπια, που κάποτε ήταν σπίτια τουςΣύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η χερσαία επέμβαση του Ισραήλ, σε συνδυασμό με το σφυροκόπημα από αέρος, έχουν προκαλέσει ζημιές που κυμαίνονται από 4-6 δισ. δολάρια. Το Ισραήλ θέτει ως προϋπόθεση τον αφοπλισμό της Λωρίδας της Γάζας και των ένοπλων στρατιωτικών οργανώσεων, κάτι που η Χαμάς απορρίπτει. Από τη μεριά τους, οι Παλαιστίνιοι ζητούν να αρθεί ο αποκλεισμός ο οποίος διαρκεί εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια, να σταματήσουν οι περιορισμοί στα τραπεζικά εμβάσματα, να επεκταθεί η θαλάσσια ζώνη για το ψάρεμα και να αφεθούν ελεύθεροι εκατοντάδες κρατούμενοι.

Μπαν Κι-μουν: θα ανοικοδομήσουμε τη Γάζα για τελευταία φοράΟ γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ζήτησε, πάντως, να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της καταστροφής και της ανοικοδόμησης. «Χρειάζεται να συνεχίσουμε έτσι; Καταστροφή, ανοικοδόμηση, καταστροφή, ανοικοδόμηση;» διερωτήθηκε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού. «Θα προχωρήσουμε και πάλι στην ανοικοδόμηση, αλλά αυτή θα είναι και η τελευταία φορά» τόνισε.

Από τη μεριά του, πάλι, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Τετάρτης στην Ιερουσαλήμ, χαρακτήρισε τις στρατιωτικές ενέργειες της χώρας του «δικαιολογημένες» και «συμμετρικές».

«Κάθε νεκρός από τους αμάχους είναι τραγωδία, αλλά η μόνη υπεύθυνη είναι η Χαμάς, η οποία ανέβασε επίτηδες τον αριθμό των θυμάτων στα ύψη χρησιμοποιώντας τους αμάχους ως ανθρώπινη ασπίδα» πρόσθεσε.

Η «αβάντα» των Αμερικανών και το… πάρ’ τα όλα Νετανιάχου

Ισραηλινοί αναλυτές αναφέρουν ότι ο Νετανιάχου (που προκάλεσε τον πόλεμο με τη δικαιολογία ότι «το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του») υποχρεώθηκε να αποδεχτεί την κατάπαυση του πυρός μετά τη διεθνή πίεση λόγω της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα, αλλά και της εσωτερικής αγανάκτησης εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των απωλειών του ισραηλινού στρατού.

Το επιχείρημα του Νετανιάχου υποστήριξε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Κάθε φορά όμως που το επικαλείτο, έδινε το «πράσινο φως» να συνεχιστεί ο πόλεμος στη Γάζα, ώσπου το Ισραήλ έβαλε στόχο εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, σχολεία, νοσοκομεία και τζαμιά, προκαλώντας παγκόσμια κατακραυγή. Με αποδυναμωμένη τη Χαμάς, το ειρηνευτικό σχέδιο του Κέρι προβλέπει πλέον την επιβολή «στραγγαλιστικών» όρων στους Παλαιστίνιους.

Όσο για τον… μύθο των τούνελ και τον ανεφοδιασμό της Χαμάς, με αποκλεισμένη τη Γάζα και σφραγισμένα τα τούνελ από τότε που ανέλαβε η φιλοαμερικανική στρατιωτική κυβέρνηση στην Αίγυπτο, η ένοπλη οργάνωση μπορούσε να κατασκευάσει εκρηκτικά, κάτι σαν πιο «βελτιωμένα βεγγαλικά» (έτσι έχει χαρακτηρίσει τις ρουκέτες της Χαμάς το έγκυρο περιοδικό «Bulletin of Atomic Scientists».

Διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν πως η όλη αμερικανική αντίδραση θυμίζει τι είχε γίνει το 1999 στο Τιμόρ. Τότε, η διεθνής κοινή γνώμη δεν άντεχε άλλο την ανθρωπιστική καταστροφή που είχε προκαλέσει ο ινδονησιακός στρατός στο κατεχόμενο εκείνο τμήμα. Έτσι, ο τότε πρόεδρος Κλίντον είχε διατάξει τον κυβερνητικό στρατό της ασιατικής χώρας «να σταματήσει άμεσα η σφαγή».

Τα παιχνίδια που βρίσκονται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο αποτυπώθηκαν μεταξύ άλλων και μέσω της συνέντευξης στην ιστοσελίδα «The Huffington Post» της πρώην υφυπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Sayeeda Warsi, η οποία επιχείρησε να δικαιολογήσει την παραίτησή της.

«Η βρετανική κυβέρνηση πίεζε τους Παλαιστινίους να μην επιδιώξουν δικαστική δικαίωση μέσω του διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) στη Χάγη. Επίσης, η “Human Rights Watch” είχε καλέσει τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς να προσφύγει στο ICC για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Ισραηλινοί σε παλαιστινιακές περιοχές» ανέφερε.

Διαβάστε επίσης:
Παράθυρο στη διπλωματία, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 6 Αυγούστου 2014, 09:00

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης