Ελβετία: Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει τις καταχρήσεις μέσα στα κέντρα για τους αιτούντες άσυλο

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 19 Μαΐου 2021, 19:57
Ελβετία: Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει τις καταχρήσεις μέσα στα κέντρα για τους αιτούντες άσυλο

Το ελβετικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας προειδοποίησε σήμερα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά αιτούντων άσυλο, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων, οι οποίες διαπράχθηκαν από το προσωπικό ασφαλείας στα ομοσπονδιακά κέντρα.

Σε αναφορά, η ΜΚΟ παρουσιάζει μια εικόνα που χαρακτηρίζει "ανησυχητική κακομεταχείριση" σε αυτά τα κέντρα και καλεί την ελβετική κυβέρνηση να ενεργήσει δυναμικά για τον τερματισμό των καταχρήσεων.

Η αναφορά τεκμηριώνει περιπτώσεις κακομεταχείρισης από υπαλλήλους των εταιριών ασφαλείας Securitas SA και Protectas SA, βάσει σύμβασης με την Κρατική Γραμματεία Μετανάστευσης (SEM).

Οι καταχρήσεις που περιγράφονται έλαβαν χώρα μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Απριλίου 2021 στα κέντρα των πόλεων Βασιλεία, Γκίφερς, Μπουντρί, 'Αλτστετεν, και Βαλόρμπ, που φιλοξενούν ανθρώπους που έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου.

Εκτός από τις καταγγελίες που αφορούν σωματικό πόνο, κακοποίηση και τιμωρία, αυτοί οι άνθρωποι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την εχθρική στάση, τις προκαταλήψεις και τον ρατσισμό προς όσους διαμένουν στα κέντρα αυτά, ειδικότερα αυτούς που κατάγονται από τη βόρεια Αφρική", εξήγησε η Αλίσια Ζιροντέλ, δικηγόρος της Διεθνούς Αμνηστίας Ελβετία.

Η ΜΚΟ, η οποία ειδοποιήθηκε από εποπτικό προσωπικό και πράκτορες ασφαλείας και στη συνέχεια από θύματα, τεκμηρίωσε την αναφορά της μέσω συνεντεύξεων με τριάντα δύο ανθρώπους, ανάμεσά τους θύματα κακοποίησης.

Εισπνοή σπρέι πιπεριού

Οι καταχρήσεις περιλαμβάνουν κυρίως ξυλοδαρμό, τη χρήση φυσικού περιορισμού σε σημείο που να περιορίζει την αναπνοή και να προκαλεί επιληπτική κρίση, λιποθυμία και δυσκολία στην αναπνοή μετά την εισπνοή σπρέι πιπεριού ή κράτηση σε μεταλλικό εμπορευματοκιβώτιο σε κατάσταση υποθερμίας.

"Η κατάσταση που περιγράφεται σε αυτήν την αναφορά θα πρέπει να σημάνει συναγερμό. Σίγουρα, η Γραμματεία Μετανάστευσης ανέλαβε πρόσφατα να ξεκινήσει εξωτερική έρευνα σε σχέση με ισχυρισμούς μεμονωμένων καταχρήσεων, κάτι το οποίο χαιρετίζουμε. Αλλά τα στοιχεία που έχουμε φέρει στο φως απαιτούν από την κυβέρνηση να σταματήσει να πιστεύει ότι αυτές οι πράξεις είναι συμπεριφορές μόνο μερικών κακών", υπογράμμισε η Ζιροντέλ.

Σε μια διατύπωση θέσης, που στάλθηκε στα μέσα ενημέρωσης, η SEM επισημαίνει ότι παίρνει "τις κριτικές πολύ σοβαρά", αλλά απορρίπτει την κατηγορία σύμφωνα με την οποία διαπράττονται συστηματικά καταχρήσεις στα κέντρα και διαβεβαιώνει ότι δεν δέχεται κανέναν "δυσανάλογο περιορισμό" προς τους αιτούντες άσυλο και "τιμωρεί τις λανθασμένες συμπεριφορές".

Δήλωσε επίσης ότι έδωσε εντολή σε έναν πρώην ομοσπονδιακό δικαστή να διερευνήσει διάφορα περιστατικά και τονίζει ότι θέλει να ερευνήσει τις καταχρήσεις που ανέφερε η Αμνηστία υπό τον όρο ότι θα λάβει "πιο λεπτομερείς πληροφορίες".

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 19 Μαΐου 2021, 19:57