Ο αμφιλεγόμενος υποψήφιος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) διέψευσε σήμερα ότι είναι αντιμουσουλμάνος, υποστηρίζοντας ότι δεν θα λάμβανε «ποτέ» υπόψη του τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ωστόσο, ο Κεν Άιζακς, που φέρεται επίσης να αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή, δεν δήλωσε με σαφήνεια ότι αναγνωρίζει πως ο παράγοντας αυτός είναι ο βασικός λόγος που ωθεί τους ανθρώπους στη μετανάστευση, όπως είναι η πάγια θέση του ΔΟΜ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Άιζακς έχει πάρει άδεια από τη θέση του ως αντιπρόεδρος της χριστιανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης «Βαλάντιο του Σαμαρείτη» αφότου ο πρόεδρος Τραμπ τον επέλεξε, την 1η Φεβρουαρίου, ως υποψήφιο για γενικό διευθυντή του ΔΟΜ. Κατά παράδοση, ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας αυτής είναι Αμερικανός. Στο παρελθόν, επί προεδρίας Τζορτζ Ου. Μπους, είχε εργαστεί στην Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης.

Πρόσφατα, η εφημερίδα Washington Post δημοσίευσε μια σειρά από αντιμουσουλμανικά σχόλια που είχε αναρτήσει ο Άιζακς σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ 2015-17. Τα σχόλια αυτά έχουν πλέον αποσυρθεί.

Στα μηνύματά του ο Κεν Άιζακς υποστήριζε ότι το Κοράνι «διατάζει» τους μουσουλμάνους να διαπράττουν βίαιες ενέργειες και άφηνε να εννοηθεί ότι θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στους χριστιανούς πρόσφυγες, έναντι των μουσουλμάνων. Εξέφραζε επίσης αμφιβολίες για το κατά πόσο το Ισλάμ είναι μια ειρηνική θρησκεία. Στη συνέχεια πάντως εξέφρασε τη «λύπη» του για αυτά τα «άφρονα» σχόλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις γραπτές απαντήσεις του, στα ερωτήματα που του έθεσε το Γαλλικό Πρακτορείο, προσπάθησε κυρίως να υπερασπιστεί το ανθρωπιστικό έργο που έχει προσφέρει επί 30 χρόνια σε περιοχές όπως το Νότιο Σουδάν, το Αφγανιστάν και η Σομαλία. «Ως πιστός, σέβομαι βαθύτατα τους ανθρώπους κάθε θρησκεύματος, συμπεριλαμβανομένων και των μουσουλμάνων. Αφιέρωσα τη ζωή μου να υπηρετώ τον πλησίον μου που προσπαθεί να γλιτώσει από τους πολέμους, τους λιμούς, τις πιο ακατανόητες καταστροφές. Ποτέ δεν μπήκα στον κόπο να ρωτήσω για την πίστη τους και δεν θα το κάνω ποτέ», ανέφερε στο μήνυμα που έστειλε μέσω του εκπροσώπου του.

Τα 169 μέλη του ΔΟΜ θα εκλέξουν τον Ιούνιο τον νέο γενικό διευθυντή του Οργανισμού, που θα αντικαταστήσει τον Αμερικανό διπλωμάτη Ουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ. Για να εκλεγεί ένας υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον τα δύο τρίτα των ψήφων. Προς το παρόν υπάρχουν μόνο άλλοι δύο υποψήφιοι, ένας από την Κόστα Ρίκα και ένας από την Πορτογαλία. Στα 67 χρόνια ιστορίας του ΔΟΜ ο γενικός διευθυντής του ήταν πάντα Αμερικανός, με μόνο μία εξαίρεση, τη δεκαετία του 1960.

Όταν ρωτήθηκε για τη σχέση των μεταναστεύσεων με την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο, ο Άιζακς απάντησε: «Παρατήρησα με τα ίδια μου τα μάτια πώς οι μετεωρολογικές συνθήκες, οι ξηρασίες, οι κακές σοδειές, η αποψίλωση των δασών, οι τυφώνες (…) πυροδοτούν τις μετανστεύσεις. “Η προσέγγιση του ΔΟΜ λαμβάνει υπόψη όλους τους παράγοντες και δεν βλέπω κανέναν λόγο να μην διατηρηθούν οι βασικοί στόχοι όσον αφορά την αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών μεταναστεύσεων», πρόσθεσε, χωρίς να αναφέρει την έκφραση «κλιματική αλλαγή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης