Για τρίτο 24ωρο συνεχίζονται στο Βελιγράδι οι μαζικές διαδηλώσεις και οι άγριες συμπλοκές με την αστυνομία, με φόντο την πανδημία και τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων Covid-19, την ώρα που η πρωτεύουσα της Σερβίας βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ισχυρότατες δυνάμεις καταστολής των διαδηλώσεων βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο του Βελιγραδίου, ενώ απαγορεύεται στους πολίτες η πρόσβαση προς τους χώρους συγκεντρώσεων διαδηλωτών από το νέο Βελιγράδι δυτικά και από τα άλλα προάστια της σερβικής πρωτεύουσας, ανατολικά και νότια της πόλης. Οι πολίτες γνωρίζοντας τη στρατηγική της αστυνομίας, ακροβολίζονται στα διαμερίσματά τους κατά μήκος των δρόμων και των λεωφόρων και μαγνητοσκοπούν με τα κινητά τους ότι μπορούν και όπως μπορούν. Είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί ο σχεδόν καθολικός έλεγχος των ΜΜΕ από την κυβέρνηση του Βελιγραδίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ρόλο συντονιστή της αντικυβερνητικής αυτής δραστηριότητας έχουν αναλάβει βεβαίως τα social media και κυρίως το instagram. Το κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών περιστρέφεται γύρω από μια φράση ενός πολίτη η οποία λέει το εξής: «Μπαμπά, αυτό είναι για σένα».

Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία όπου αυτός ο πολίτης πρωτοδιαμαρτυρήθηκε με το συγκεκριμένο σύνθημα μετά τον θάνατο του πατέρα του από κορωνοϊό, κι αφού οι αρχές, υγειονομικές και πολιτειακές, αρνούνταν πεισματικά να τον ενημερώσουν για την τύχη του γονιού του. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλα μηνύματα είναι τα ακόλουθα:

«Το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει και είναι υποχρηματοδοτούμενο. Η κυβέρνηση δίνει χρήματα στην εκκλησία, ενώ το σύστημα υγείας επιβιώνει με δωρεές και την καλή θέληση του προσωπικού. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ανακοινώνει ψεύτικους αριθμούς και χειρίζεται τα δεδομένα προς όφελός της, ενώ ανέφερε σχεδόν μηδενικά κρούσματα και θανάτους κατά τη διάρκεια των εκλογών».

Έρευνα του ανεξάρτητου δικτύου BIRN μετά τις εκλογές έδειξε ότι η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές είχαν παραποιήσει τα στοιχεία για την εξάπλωση του ιού και ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ήταν υπερδιπλάσιος εκείνου που είχε ανακοινωθεί επισήμως. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες είχαν παραποιηθεί ακόμη και τα στοιχεία για τα νέα κρούσματα τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τις εκλογές. 

 

«Στις 07/07/2020 περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι όλων των κοινωνικών τάξεων συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη δικτατορία, τη διαφθορά, το νεποτισμό, τη λογοκρισία, την ανικανότητα, τον εκφοβισμό και τις φριχτές συνθήκες ζωής. Αυτή η κινητοποίηση δεν έχει αρχηγό. Η διαμαρτυρία ήταν μια αυθόρμητη και ειρηνική συγκέντρωση των θυμωμένων και μη ικανοποιημένων πολιτών που πυροδοτήθηκε από το νέο Lockdown που επιβλήθηκε και την απόλυτα κακή διαχείριση της πανδημίας και των ψεμάτων. Η κυβέρνηση απάντησε με ακραία βία και αστυνομική βαρβαρότητα».

Βίντεο από τα κοινωνικά δίκτυα:

 

Λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές που ανέδειξαν θριαμβευτή τον πρόεδρο Βούσιτς, οι πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους μετά την έξαρση της πανδημίας και την ασταμάτητη επέλαση του Covid-19. Οι πολίτες κατηγορούν την κυβέρνηση ότι χαλάρωσε γρήγορα και απότομα τα μέτρα τα οποία είχαν ληφθεί, μόνο και μόνο για να διαθέσει τον χρόνο να «μαγειρέψει» την εκλογική διαδικασία. Η αλήθεια είναι πως αμέσως μετά τις εκλογές η Σερβία βρέθηκε και πάλι στη δίνη του κυκλώνα με εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και το Βελιγράδι να τίθεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τον πρόεδρο Βούσιτς, ο οποίος απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις άνω των 100 ατόμων σε εσωτερικούς χώρους κι άνω των 500 σε εξωτερικούς. Όμως ούτε αυτά τα μέτρα ήταν αρκετά.

Δεν είναι μόνο το Βελιγράδι όμως. Ο Covid-19 δεν επιτίθεται μόνο στη σερβική πρωτεύουσα, αλλά είναι φανερό ότι εξαπλώνεται στα περισσότερα αστικά κέντρα, ιδιαιτέρως στο Novi Pazar, στη Νις, στο Κραγκούγιεβατς, στο Τσάτσακ και αλλού. 

«Οι άνθρωποι στο Βελιγράδι δεν διαμαρτύρονται για τη νέα απαγόρευση της κυκλοφορίας, διαμαρτύρονται γιατί επί τέσσερις ολόκληρους μήνες είχαν χάσει κάθε έλεγχο στη ζωή τους, ενώ αυτοί που είχαν τον έλεγχο συμπεριφέρονται ανεύθυνα» λέει ο κοινωνιολόγος Ντάριο Χαίριτς.

Οι συγκρούσεις με την αστυνομία είναι εξαιρετικά βίαιες και οι τραυματίες πολλοί στους δρόμους του Βελιγραδίου. Εδώ και τρεις μέρες γίνεται συνεχής χρήση δακρυγόνων, ρίψη σπρέι πιπεριού, καθώς και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Οι εικόνες από τα βίντεο που αναρτώνται στα social media είναι ενδεικτικές.

Το zougla.gr επικοινώνησε με το πρώην στέλεχος του γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας και καθηγητή πανεπιστημίου στο Βελιγράδι Δημήτρη Παναγιωτάκη, ο οποίος είναι πολύ καλός γνώστης της κατάστασης, και μας ανέλυσε το τι συμβαίνει στη Σερβία, όπου η έξαρση της πανδημίας έχει μετατραπεί σε κοινωνική και πολιτική κρίση. 

Δείτε τη συνέντευξη στο zougla.gr:

 

 

Τα νέα μέτρα – “Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία” – 266 κρούσματα σε μια μέρα

 

Η κυβέρνηση της Σερβίας στην κοινή συνεδρίαση με την Επιτροπή Δημόσιας Υγείας υιοθέτησε τρία μέτρα για να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στο Βελιγράδι. Αποφασίστηκε, η απαγόρευση των οργανωμένων συγκεντρώσεων και συναθροίσεων πέραν των 10 ατόμων σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Επίσης, επιβάλλεται γενική απαγόρευση λειτουργίας όλων ανεξαιρέτως των καταστημάτων, των εμπορικών κέντρων και των υπαίθριων αγορών καθημερινά από τις 9:00 η ώρα το βράδυ έως τις 6:00 η ώρα το πρωί.

Οι καφετερίες και τα εστιατόρια που διαθέτουν εξωτερικό χώρο θα επιτρέπεται να λειτουργούν μέχρι τις 11:00 η ώρα το βράδυ. Το τρίτο μέτρο αφορά την αποφυγή συγχρωτισμού στους κλειστούς χώρους και στην ουσία αποτελεί επαναφορά του μέτρου που ίσχυε παλαιότερα και προέβλεπε ότι ο αριθμός των ατόμων εντός των καταστημάτων θα καθορίζεται από το εμβαδόν τους. Συγκεκριμένα, ένα άτομο σε κάθε τέσσερα τετραγωνικά μέτρα.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας ‘Ανα Μπρνάμπιτς ανακοινώνοντας τα μέτρα προειδοποίησε ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία του Βελιγραδίου είναι δραματική. «Δεν υπάρχουν ελεύθερες κλίνες, συμπληρώνονται συνεχώς κρεβάτια, όπου αυτό είναι εφικτό, ενώ ασθενείς μεταφέροντα στα νοσοκομεία των γειτονικών πόλεων, στο Πάντσεβο, στο Σμεντέρεβο και στο Ποζάρεβατς τα οποία επίσης αρχίζουν να γεμίζουν» ανέφερε η κ. Μπρνάμπιτς.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας εξέφρασε την ανησυχία της για τον βαθμό που οι διαδηλώσεις των τελευταίων δύο ημερών θα επηρεάσουν την επιδημιολογική κατάσταση επισημαίνοντας ότι οι συνέπειες θα αρχίσουν να φαίνονται σε μία εβδομάδα. Τόνισε ότι η κυβέρνηση ανακάλεσε την προηγούμενη απόφαση για γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Βελιγράδι διότι εκτιμήθηκε ότι οι αυτό θα αποτελούσε σοβαρό πλήγμα για τους κλάδους της οικονομίας που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημιολογική κρίση.

Στη Σερβία το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 266 νέα κρούσματα κορονοϊού και απεβίωσαν 11 ασθενείς. Συνολικά μέχρι σήμερα απεβίωσαν από το κορονοϊό 352 άτομα ενώ νόσησαν 17.342 άτομα.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης