Από μία κλωστή κρέμεται η σταθερότητα και η ειρήνη στον αραβικό κόσμο, μετά τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και διαδηλωτών που έχουν στοιχίσει τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων, επιδεινώνοντας το ήδη τεταμένο κλίμα στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Διεθνές Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch – HRW), το λουτρό αίματος συνεχίζεται, καθώς μόλις τις τρεις τελευταίες ημέρες 95 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν, τόσο στη Δαμασκό όσο και στην Ντεράα, με την αμερικανική Μ.Κ.Ο. να ζητεί τη διενέργεια μιας ανεξάρτητης έρευνας, η οποία θα δώσει μια εμπεριστατωμένη εικόνα σχετικά με την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, με αλλεπάλληλα τηλεγραφήματά τους, επισημαίνουν ότι ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 120.

Δείτε το video:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χθεσινή ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου στιγματίστηκε από το μακελειό που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της κηδείας 82 ατόμων, που έχασαν τη ζωή τους κατά τα αιματηρά επεισόδια της Μεγάλης Παρασκευής. Δυνάμεις της πολιτοφυλακής και της αστυνομίας άνοιξαν πυρ κατά συγγενών των θυμάτων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν συνολικά 25 άτομα στη Δαμασκό, σύμφωνα με την ανεξάρτητη οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Sawasiah και στις γύρω περιοχές.

Προβληματισμός στην διεθνή κοινότητα, οργισμένοι οι Σύροι πολίτες

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, δεκάδες ανθρωπιστικές οργανώσεις αλλά και ηγέτες πολλών κρατών καταδίκασαν απερίφραστα τις βιαιότητες στη Δαμασκό αλλά και τις άλλες πόλεις της Συρίας, ζητώντας, παράλληλα, την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην κυβέρνηση του προέδρου, Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Η οργή των διαδηλωτών εναντίον του καθεστώτος του προέδρου, Μπασάρ αλ-Άσαντ, δεν λέει να κοπάσει, παρά τις εξαγγελίες του τελευταίου να εισαγάγει πολιτικές και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, φοβούμενος για ένα νέο «επαναστατικό σύνδρομο», τύπου Αιγύπτου και Τυνησίας στη Συρία.

Παράλληλα, η απόφαση του ίδιου του Σύρου προέδρου να άρει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που επικρατούσε στην χώρα επί σειρά ετών, δεν φαίνεται να έπεισε τους πολίτες, οι οποίοι υψώνουν πανό διαμαρτυρίας, ζητώντας περισσότερες συνταγματικές ελευθερίες αλλά και τη μεταβολή του μονοκομματικού μοντέλου διακυβέρνησης, σε μια πραγματική πολυκομματική και πολυφωνική δημοκρατία.

Την ίδια στιγμή, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε σήμερα στους Bρετανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη Συρία.

To έργο της «Επιτροπή Μαρτύρων»

Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να δείξουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν ούτε βήμα πίσω στα αιτήματά τους, οι ακτιβιστές και οι αντιφρονούντες στο καθεστώς Άσαντ ίδρυσαν την «Επιτροπή Μαρτύρων» (σ.σ. μάρτυρας (μουσουλμ.) = κάποιος που χάνει τη ζωή του για τον Αλλάχ), η οποία συγκροτήθηκε για να καταγράψει τα θύματα της λαϊκής εξέγερσης, ενώ παράλληλα θα παίξει κομβικό ρόλο στις επόμενες κινήσεις των Σύρων.

Από τις 15 Μαρτίου που άρχισε το κίνημα αμφισβήτησης του συριακού καθεστώτος, τουλάχιστον 348 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη βία στη Συρία, σύμφωνα με υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου που στηρίζονται στα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί.

Η Επιτροπή απαιτεί, πλέον, την άμεση απομάκρυνση του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο οποίος ανήλθε στον προεδρικό θώκο το 2007, αμέσως μετά το θάνατο του πατέρα του, Μπασάρ αλ-Άσαντ, μέσω ενός δημοψηφίσματος, που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως προϊόν βίας και νοθείας – το 97,62% είπε «ναι» στην εκλογή του, ενώ μόλις ένα 0,18% των πολιτών τον καταψήφισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης