Τουλάχιστον 45 μαχητές σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στην ανατολική Συρία ανάμεσα στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ), μια εξτρεμιστική οργάνωση, και ενός συνασπισμού ανταρτών και του «επίσημου» βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία, ανακοίνωσε μια ΜΚΟ σήμερα.

Το ΙΚΙΛ, που μέχρι πρότινος πολεμούσε στο πλευρό των ανταρτών εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, μάχεται επίσης εναντίον της κυριαρχούμενης από Σιίτες κυβέρνησης στο Ιράκ και πλέον εμπλέκεται σε αιματηρές μάχες με το Μέτωπο αλ Νόσρα, τον βραχίονα της Αλ Κάιντα στη χώρα, και διάφορες παρατάξεις των ανταρτών, που το κατηγορούν για ακρότητες και ηγεμονισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Κυριακή κατά τη διάρκεια της νύχτας ως τα ξημερώματα της Δευτέρας, οι μάχες στη Χοσάμ, στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, όπου βρίσκονται κοιτάσματα πετρελαίου, στοίχισαν τη ζωή σε 17 μαχητές της τάξης του Μετώπου αλ Νόσρα και των ανταρτών και σε 28 μέλη του ΙΚΙΛ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σχεδόν 6.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις μάχες ανάμεσα στις οργανώσεις αυτές από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση κι αντλεί πληροφόρηση από ένα ευρύ δίκτυο πολιτικών, ιατρικών και στρατιωτικών πηγών. Το ΙΚΙΛ είχε αρχικά τύχει ευνοϊκής υποδοχής από τους Σύρους αντάρτες, που αντιμετώπιζαν ευμενώς την υποστήριξη μιας οργάνωσης καλά εξοπλισμένης και οργανωμένης κατά της πολεμικής μηχανής του καθεστώτος. Ωστόσο, οι ακρότητες που του αποδίδονται, όπως οι απαγωγές και οι εκτελέσεις πολιτών και ανταρτών αντίπαλων κινημάτων, ώθησαν το σύνολο των οργανώσεων των ανταρτών να στρέψουν τα όπλα τους εναντίον του ΙΚΙΛ, το οποίο τάσσεται υπέρ μιας ακραίας ερμηνείας του ισλαμικού νόμου. Ειδικότερα, το ΙΚΙΛ επιδιώκει να εγκαθιδρύσει ένα ισλαμικό κράτος σε μια περιοχή που θα ενσωματώνει τμήματα της Συρίας και του Ιράκ.

Εξάλλου σε άλλες περιοχές της χώρας, τουλάχιστον 25 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο από βασανιστήρια στις φυλακές του καθεστώτος στην επαρχία της Δαμασκού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης