Ανταπόκριση από Στρασβούργο- Νίκος Ρούσσης

Με πάθος, είναι η αλήθεια, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, υπεραμύνθηκε του «οράματος» του για το μέλλον της Ευρώπης, στη σχετική συζήτηση που έγινε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπεραμύνθηκε, όμως, ενός «οράματος» που δεν φάνηκε να έχει τις ρίζες του, στην σημερινή πραγματικότητα που βιώνει η ΕΕ και η οποία δεν είναι άλλη παρά η ραγδαία αύξηση της ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων, η φτωχοποίηση όλων και περισσότερων Ευρωπαίων, η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και του συστήματος συντάξεων, η αδυναμία αντιμετώπισης του προσφυγικού, ο φόβος για μία νέα χρηματοοικονομική κρίση και η συνεχής απαξίωση των Ευρωπαίων πολιτών, προς τα όσα υποτίθεται ότι πρεσβεύει και στηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αγνοώντας ο Γάλλος Πρόεδρος τα εν λόγω υπάρχοντα προβλήματα, προσπάθησε να περιγράψει το «όραμα» του για το μέλλον της Ευρώπης, μιλώντας για «ευρωπαϊκή κυριαρχία» και εκφράζοντας την ευχή «να μην κατεδαφίζουμε αν δεν μπορούμε να χτίσουμε»

Μιλώντας για την ανάγκη επαναγέννησης της Ευρώπης, ο πρόεδρος Μακρόν, υποστήριξε τα τετριμμένα ότι, πρέπει να υπάρξει μια αποτελεσματικότητα στην καθημερινότητα και ότι ο θυμός που καλλιεργείται στους Ευρωπαίους πολίτες, ενισχύει τα εθνικιστικά κόμματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι απαιτείται μια ρεαλιστική προσέγγιση, στο θέμα του κλίματος και της ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται μία αξιόπιστη νέα ενεργειακή εποχή, για την προστασία της υγείας και των τροφίμων στην Ευρώπη.

Δεν απάντησε, πειστικά, ωστόσο, στις κατηγορίες που εκτόξευσαν εναντίον του ευρωβουλευτές, ότι Ευρώπη δεν μπορεί να σημαίνει μόνο Γαλλογερμανική συμμαχία και ότι το δίδυμο αυτό δεν μπορεί να κατευθύνει, κατά το δοκούν, τις τύχες όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απευθύνοντας, όμως, μία έμμεση αλλά σαφή προειδοποίηση προς κράτη-μέλη της ΕΕ, είπε πως «όποιος δεν θέλει να προχωρήσει να μην εμποδίζει τους άλλους.»!

Μίλησε, ακόμη, για την ανάγκη χάραξης ενός «οδικού χάρτη» για την μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες και για μία «σθεναρή υπεράσπιση μίας ανανεωμένης ευρωπαϊκής κυριαρχίας εναντίον μιας τάσης αυταρχισμού σε ορισμένες χώρες της ΕΕ», χωρίς όμως να πει συγκεκριμένα για το τι «οραματίζεται» να γίνει έναντι χωρών, όπως η Ουγγαρία ή η Αυστρία.

Καταχειροκροτήθηκε βέβαια όταν είπε το «πιασάρικο» σλόγκαν ότι «Δεν θέλω να είμαι μέρος μίας γενιάς υπνοβατών. Θέλω να είμαι μέρος μίας γενιάς που έχει τη βούληση να υπερασπισθεί τη δημοκρατία της με σθένος. Δεν θα υποχωρήσω σε καμία σαγήνη για αυταρχικά καθεστώτα».

Άλλη μία συζήτηση, με αρχηγό κράτους-μέλους της ΕΕ, για το μέλλον της Ευρώπης, έληξε έτσι αθόρυβα όπως ξεκίνησε, χωρίς να υπάρξει, για μία ακόμη φορά, μία απτή προοπτική γι’ αυτό το μέλλον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης