Αιματηρές συγκρούσεις στη Λιβύη

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 8 Ιουνίου 2013, 22:33
Αιματηρές συγκρούσεις στη Λιβύη
Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν το Σάββατο ανάμεσα σε διαδηλωτές και μια λιβυκή πολιτοφυλακή η οποία δρα με την έγκριση του Υπουργείου Άμυνας στη Βεγγάζη (ανατολικά), δήλωσε ένας γιατρός στην πόλη.

Κάτοικοι είπαν πως δεκάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το αρχηγείο της ταξιαρχίας Λιβυκή Ασπίδα απαιτώντας τη διάλυση των πολιτοφυλακών, που δεν έχουν ακόμη καταθέσει τα όπλα, σχεδόν δύο χρόνια μετά την ανατροπή του δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι.

Ένας γιατρός στο νοσοκομείο της Βεγγάζης δήλωσε πως μέτρησε επτά νεκρούς από τις συγκρούσεις και δεκάδες τραυματίες.

Η δυσφορία για τους πολιτοφύλακες, μερικοί από τους οποίους έχουν απορροφηθεί ή έχουν πάρει άδεια από την κεντρική κυβέρνηση, που οι δυνάμεις της είναι πολύ ανίσχυρες για να διατηρήσουν την ασφάλεια, έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, ειδικά αφότου πολιτοφύλακες πολιόρκησαν υπουργεία στην Τρίπολη τον περασμένο μήνα επιβάλλοντας τη θέλησή τους στην Εθνοσυνέλευση.

«Μία ομάδα διαδηλωτών άρχισε να διαμαρτύρεται για την παρουσία των πολιτοφυλάκων. Ζητούσαν τη διάλυση των ομάδων, ώστε να ξαναφτιαχτεί ο στρατός» δήλωσε ένας κάτοικος της Βεγγάζης, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Καθώς έφευγα, είδα διαδηλωτές να πετούν πέτρες και την άλλη πλευρά να ανταποδίδει τα πυρά» πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος του θαλάμου επιχειρήσεων ασφαλείας στη Βεγγάζη ανέφερε: «Σύμφωνα με αρχικές αναφορές, 18 άνθρωποι τραυματίστηκαν και δύο σκοτώθηκαν. Δεν έχει αναληφθεί ακόμη καμία στρατιωτική δράση. Περιμένουμε από τους πρεσβύτερους να επέμβουν».

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 8 Ιουνίου 2013, 22:33