Δέκα τζιχαντιστές -συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων καμικάζι- έξι στρατιώτες και τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε μια επίθεση που αποδόθηκε στην αλ Κάιντα και είχε στόχο την έδρα της αυτοδιοίκησης της επαρχίας Λαχζ, στη νότια Υεμένη, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Οι δράστες της επίθεσης είχαν μεταμφιεστεί σε στρατιωτικούς. Ένας καμικάζι έπεσε με ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά στην έδρα των υπηρεσιών υγείας της επαρχίας, στην πόλη Χούτα, πρωτεύουσα της επαρχίας Λαχζ, δήλωσε αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλοι τζιχαντιστές προσπάθησαν κατόπιν να καταλάβουν το κτήριο, που φρουρούσαν στρατιώτες.

Τρεις από τους δράστες της επίθεσης «έφεραν γιλέκα με εκρηκτικά», διευκρίνισε ο ίδιος αξιωματικός μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ξέσπασαν ανταλλαγές πυρών με άλλους συμμετέχοντες στην έφοδο, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν έξι στρατιώτες, πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας πρώτος απολογισμός έκανε λόγο για έξι τζιχαντιστές και πέντε στρατιώτες νεκρούς. Λίγο αργότερα, ο αξιωματικός είπε ότι τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν στην έκρηξη του αυτοκινήτου-βόμβας και από αδέσποτες σφαίρες.

Ο αντικυβερνήτης της επαρχίας Λαχζ, ο Αμπντελφάταχ Χάιταμ Άχμεντ, ανέφερε σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα πως η επίθεση διαπράχθηκε από την αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) σε αντίποινα, κατ’ αυτόν, στην επανέναρξη της λειτουργίας του συστήματος της δικαιοσύνης στην επαρχία, όπου επικρατεί ανασφάλεια.

Στα τέλη Ιανουαρίου, ένα τοπικό στέλεχος της ΑΚΑΧ είχε σκοτωθεί σε μια επιδρομή των δυνάμεων ασφαλείας στη Χούτα. Ο «εμίρης» της ΑΚΑΧ στην επαρχία Λαχζ, ο Άμαρ Κάιντ, σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Υεμένης, στους άνδρες των οποίων αρνήθηκε να παραδοθεί, όπως είχε δηλώσει τότε ο επικεφαλής της αστυνομίας στην επαρχία, ο Σάλεχ Σαγέντ.

Η δράση της αλ Κάιντα στη νότια Υεμένη συνεχίζεται παρά τις επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας, που εξεδίωξαν τα μέλη της από αστικά κέντρα το τελευταίο διάστημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης