Ένας άμαχος σκοτώθηκε και άλλοι έξι τραυματίστηκαν σήμερα πριν από την αυγή στη Συρία σε επιθέσεις που φέρεται να εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον στόχων στην επαρχία Λαττάκεια, προπύργιο της οικογένειας του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, και στα περίχωρά της, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία το 2011, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες πλήγματα σε συριακό έδαφος, θέτοντας στο στόχαστρο θέσεις του καθεστώτος Άσαντ αλλά και των ιρανικών δυνάμεων και του λιβανέζικου κινήματος Χεζμπολάχ, μεγάλων συμμάχων της συριακής εξουσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα «ο ισραηλινός εχθρός πραγματοποίησε αεροπορική επίθεση εναντίον θέσεων στην παράλια ζώνη» της Λαττάκειας (βορειοδυτικά), ανέφερε στρατιωτική πηγή την οποία επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Η συριακή αεράμυνα ενεργοποιήθηκε και «ορισμένοι πύραυλοι του εχθρού καταρρίφθηκαν», σύμφωνα με την ίδια πηγή. «Η ισραηλινή επίθεση προκάλεσε τον θάνατο ενός αμάχου και τον τραυματισμό άλλων έξι ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ένα παιδί και η μητέρα του», καθώς και υλικές ζημιές σε εγκαταστάσεις κατασκευής πλαστικών.

Το πρακτορείο Sana έκανε λόγο για πυραύλους που εκτοξεύθηκαν εναντίον του τομέα Χίφα στη Λαττάκεια αλλά και εναντίον μιας ζώνης στη γειτονική επαρχία Χάμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ισραηλινές αρχές, που σπάνια επιβεβαιώνουν επιθέσεις σε συριακό έδαφος, δεν αντέδρασαν προς το παρόν στις κατηγορίες αυτές.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια ΜΚΟ που έχει την έδρα της στη Βρετανία αλλά διαθέτει ευρύτατο δίκτυο πηγών στη Συρία, ανέφερε πως οι επιδρομές είχαν στόχο «στρατιωτικές θέσεις» του συριακού καθεστώτος και φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών στη Λαττάκεια και στη Χάμα.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, που απέδωσε επίσης τα πλήγματα αυτά στο Ισραήλ, «αποθήκες όπλων και πυρομαχικών» τέθηκαν στο στόχαστρο στην ορεινή ζώνη ανάμεσα στις δύο επαρχίες.

«Δεκατέσσερις μαχητές» τραυματίστηκαν στους βομβαρδισμούς, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

Το Sana δημοσιοποίησε εικόνες που δείχνουν πυροσβέστες στην προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε μια αποθήκη πλαστικών, ένα κοριτσάκι να λαμβάνει ιατρική φροντίδα στο νοσοκομείο και έναν ηλικιωμένο άνδρα συνδεδεμένο με συσκευή παροχής οξυγόνου.

Δεν είναι συχνές οι ισραηλινές επιθέσεις στην περιοχή της Λαττάκειας.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, η συριακή αεράμυνα, που είχε ενεργοποιηθεί εναντίον μιας ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης στην επαρχία αυτή, κατέρριψε κατά λάθος ένα αεροσκάφος της συμμάχου Ρωσίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι στρατιωτικοί που επέβαιναν σε αυτό.

Το Ισραήλ δηλώνει τακτικά πως δεν θα επιτρέψει η Συρία να γίνει προγεφύρωμα των δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, εχθρικής χώρας για το εβραϊκό κράτος.

Ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011 με την καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, περιπλέχθηκε στο πέρασμα των χρόνων με την εμπλοκή ξένων δυνάμεων και έναν πολλαπλασιασμό των εμπόλεμων πλευρών.

Από τον πόλεμο στη χώρα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 388.000 άνθρωποι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης