Αιματηρή χρόνια το 2009 για τους δημοσιογράφους

Αιματηρή χρόνια το 2009 για τους δημοσιογράφους
Η πιο φονική χρονιά της δεκαετίας ήταν το 2009 για τους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο, ενώ το Ιράν σπάει το ρεκόρ με τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου (IPI).

Συνολικά 110 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν τον περασμένο χρόνο, κατά τη διάρκεια άσκησης του επαγγέλματός τους, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί από το 2000, επισημαίνει το IPI.

Μόνο το Νοέμβριο το IPI κατέγραψε τον θάνατο 30 δημοσιογράφων σε μία επίθεση που έγινε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στο νότια των Φιλιππίνων.

Οι Φιλιππίνες είναι η πιο επικίνδυνη χώρα για τους δημοσιογράφους με 38 δημοσιογράφους να έχουν σκοτωθεί το 2009. Ακολουθεί το Μεξικό (11 θάνατοι) και η Σομαλία (9 θάνατοι), ενώ στην πέμπτη θέση βρίσκονται το Πακιστάν, η Κολομβία, η Ρωσία και η Ονδούρα.

Οσον αφορά το Ιράν το IPI επισημαίνει ότι η χώρα ήταν "το 2009 το νούμερο ένα παγκοσμίως στην φυλάκιση δημοσιογράφων, με περισσότερους από 100 ρεπόρτερ και μπλόγκερ να φυλακίζονται μετά τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου". "Στο τέλος της χρονιάς δεκάδες δημοσιογράφοι κρατούνται ακόμα στις ιρανικές φυλακές περιμένοντας να δικαστούν".

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010, 03:57