Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε νωρίτερα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πιστοί στον πρόεδρο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ επιτέθηκαν σε διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στα νότια της πρωτεύουσας Σαναά, απαιτώντας την παραπομπή του προέδρου σε δίκη. Αποτέλεσμα ήταν ένας διαδηλωτής να πέσει νεκρός από σφαίρες και δεκάδες να τραυματιστούν.

Η «Πορεία της Ζωής», όπως αποκαλείται η κινητοποίηση, ξεκίνησε την Τρίτη από την πόλη Τάιζ με προορισμό την Σαναά, 270 χιλιόμετρα βορειότερα. Μέλη φυλών έχουν αναλάβει την προστασία των συμμετεχόντων που είχαν δεχθεί επίθεση από ενόπλους και στην επαρχία Ντάμαρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφερε ότι καθώς πλησιάζει η πορεία στην Σαναά, στρατιώτες «θα αναλάβουν την ασφάλεια των διαδηλωτών και θα εμποδίσουν (να μπουν στην πόλη) τους οπλισμένους συνοδούς τους».

Στα νότια της χώρας και συγκεκριμένα στα ανατολικά της πόλης Ζιντζιμπάρ, επτά στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, όταν άνδρες της Αλ- Κάιντα τους επιτέθηκαν μετά από ενέδρα που τους είχαν στήσει. Από την ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκαν και τρεις μαχητές της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Σημειώνεται πως ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης, υποστηριζόμενες από ορισμένες φυλές και, μερικές φορές, από αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συγκρούονται συχνά με τους «Υποστηρικτές της Σαρία», μια ομάδα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και ελέγχει από τον περασμένο Μάιο τη Ζιντζιμπάρ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Αμπιάν, καθώς και ορισμένα γειτονικά χωριά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, στο Τζάαρ, μία από αυτές τις κοινότητες, σημειώθηκαν σήμερα τέσσερις αεροπορικές επιδρομές, όπως ανέφερε τοπικός αξιωματούχος που υποστήριξε ότι υπεύθυνη για αυτές ήταν η πολεμική αεροπορία της Υεμένης. Κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι σκοτώθηκαν τέσσερα «μέλη της Αλ Κάιντα».

Σε άλλη επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Ζιντζιμπάρ από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκοτώθηκε ένας συγγενής ενός ηγετικού στελέχους της Αλ Κάιντα. Κάτοικοι είπαν ότι ο νεκρός ονομάζεται Αμπντουλραχμάν αλ-Ουχάισι και είχε συγγενική σχέση με τον Νάσερ αλ-Ουχάισι, ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου. Ο αλ-Ουχάισι ήταν παλαιότερα προσωπικός σύμβουλος του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης