Στους 1.067 ανήλθε το βράδυ της Δευτέρας ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας από τα ισραηλινά πυρά. Στους 48 οι Ισραηλινοί που έχουν σκοτωθεί. Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και του ΟΗΕ για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε το λαό του να είναι έτοιμος για μια παρατεταμένη εκστρατεία στη Γάζα.

Τουλάχιστον δέκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν απόψε στη Γάζα, από βομβαρδισμό των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στην πόλη Χαν Γιουνές, στα νότια του παλαιστινιακού θύλακα, όπως έγινε γνωστό από παλαιστινιακές πηγές. Το νέο πλήγμα σημειώθηκε κοντά στο ισλαμικό πανεπιστήμιο της Γάζας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι και να τραυματιστούν περίπου 20. Από τους πέντε νεκρούς, οι τέσσερις ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Άσραφ αλ Κούντρα, τον εκπρόσωπο των υπηρεσιών αρωγής της Γάζας, από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στις 8 Ιουλίου έχουν σκοτωθεί 1.067 Παλαιστίνιοι. Όπως ανέφερε ο αλ Κούντρα από τους πέντε νεκρούς οι τρεις ήταν ανήλικοι, όλοι τους έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά του ισραηλινού πυροβολικού που ισοπέδωσαν ένα σπίτι στην Τζαμπαλίγια. Άλλος ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας και άλλοι τέσσερις στη Χαν Γιούνες και στα περίχωρά της.

Τραγικές ιστορίες

Στο νοσοκομείο του προσφυγικού καταυλισμού Ντέιρ αλ Μπάλαχ οι γιατροί έφεραν στον κόσμο, με καισαρική, ένα πρόωρο βρέφος μία ώρα μετά το θάνατο της μητέρας του, η οποία καταπλακώθηκε από τα συντρίμμια του σπιτιού της. Ο σύζυγος της 23χρονης γυναίκας, ένας δημοσιογράφος του ραδιοφώνου, τραυματίστηκε σοβαρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μας την έφεραν νεκρή μετά από έναν βομβαρδισμό στις 3 το πρωί της Παρασκευής. Προσπαθήσαμε να την επαναφέρουμε, όμως είχε πεθάνει καθ’ οδόν για το νοσοκομείο. Κατόπιν είδαμε την κοιλιά της να κινείται και υπολογίσαμε ότι βρισκόταν στην 36η εβδομάδα της κύησης», εξήγησε ο γιατρός Φάντι αλ Χάρτι.

Στο νεογέννητο κοριτσάκι δόθηκε το όνομα της μητέρας του, Σάιμα αλ Σέιχ Κανάν. Η κατάστασή του πάντως είναι κρίσιμη, δεδομένου ότι έμεινε για πολλή ώρα χωρίς οξυγόνο και θα χρειαστεί να νοσηλευτεί στην εντατική μονάδα τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες.

Νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες

Από την πλευρά των Ισραηλινών όπως έγινε γνωστό, πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε συγκρούσεις μέσα ή κοντά στη Λωρίδα της Γάζας όπου ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από την 8η Ιουλίου την επιχείρηση εναντίον Χαμάς.

Από τους πέντε στρατιώτες, οι τέσσερις έχασαν τη ζωή τους από βλήμα όλμου που έπληξε την περιοχή του Εσκόλ. Νωρίτερα, πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τα θύματα ήταν πολίτες, κάτοικοι του κιμπούτς Μπεέρι. Ωστόσο και η Χαμάς, που ανέλαβε σχεδόν αμέσως την ευθύνη για την επίθεση αυτή, διαβεβαίωσε ότι επρόκειτο για στρατιώτες.

Από την έναρξη της επιχείρησης Προστατευμένη Παρυφή, την 8η Ιουλίου, έχουν σκοτωθεί 48 Ισραηλινοί στρατιώτες και τρεις άμαχοι, δύο Ισραηλινοί πολίτες και ένας Ταϊλανδός εργάτης.

«Θα συνεχίσουμε»

Παρά την αύξηση των θυμάτων και από τις δύο πλευρές ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας προς τον Ισραηλινό λαό πως θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για μια μακρά επιχείρηση κατά της Χαμάς.

«Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μια μακρά επιχείρηση μέχρι να εκτελέσουμε την αποστολή μας. Δεν θα σταματήσουμε αυτήν την επιχείρηση χωρίς να εξουδετερώσουμε τις σήραγγες» τις οποίες χρησιμοποιεί η Χαμάς για να εξαπολύει επιθέσεις στο Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σημείωσε ότι για να δοθεί οποιαδήποτε λύση στην κρίση απαιτείται η αποστρατιωτικοποίηση του παλαιστινιακού θύλακα που ελέγχεται από τους ισλαμιστές της Χαμάς.
Νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρα νέες αιματηρές εκρήξεις διαδέχθηκαν την εύθραυστη ηρεμία που επικρατούσε στη Γάζα, πρώτη μέρα της θρησκευτικής γιορτής των μουσουλμάνων Ιντ αλ-φιτρ.

Η μία έκρηξη σημειώθηκε στον περίβολο του νοσοκομείου Σίφα στην πόλη της Γάζας, του μεγαλύτερου νοσοκομείου του παλαιστινιακού θύλακα, χωρίς να υπάρξουν θύμαμα και λίγη ώρα αργότερα, νέα έκρηξη σημειώθηκε σε δημόσιο πάρκο στη βόρεια Γάζα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 8 παιδιά και δύο ενήλικες και να τραυματιστούν 40 άνθρωποι, σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές.

Στο κενό οι εκκλήσεις του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας

Λίγη ώρα πριν ξεσπάσει και πάλι η βία στην περιοχή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν έλεγε πως η Γάζα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και ζητούσε τον τερματισμό της βίας. «Πρέπει να σταματήσει στο όνομα της ανθρωπότητας» είπε ο Μπαν Κι Μουν μιλώντας στην έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη έπειτα από την επιστροφή του από την περιοχή.

Επίσης ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας τους εξέφρασαν την πρόθεσή τους «να εντείνουν την «πίεση» προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
«Η κλιμάκωση της κατάστασης δεν εξυπηρετεί παρά τα συμφέροντα των εξτρεμιστών» τόνισαν σε ανακοίνωσή τους.

Διαβάστε ακόμα: Σφαγή παιδιών και αμάχων
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2014, 20:54

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης