Συνεχίζεται η κόντρα Ολλανδίας-Τουρκίας, με τη γείτονα μας χώρα να απαγορεύει την επιστροφή του Ολλανδού πρέσβη στην Άγκυρα. 

Η Τουρκία, τις τελευταίες ώρες, βρίσκεται σε κόντρα με την Ολλανδία και έχει αναστείλει τις πολιτικές επαφές σε υψηλό επίπεδο με τη χώρα, κλιμακώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη διπλωματική κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νούμαν Κουρτουλμούς, κατά τη διάρκεια δηλώσεων του υπογράμμισε πως «η Τουρκία θα κλείσει τον εναέριο χώρο της για τους διπλωμάτες της Ολλανδίας, ως απάντηση στην απόφαση των ολλανδικών αρχών να μην επιτρέψουν σε Τούρκους υπουργούς να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά από την σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου, ο Κουρτουλμούς τόνισε: «Λάβαμε την απόφαση ότι μέχρι να εκπληρωθούν οι όροι που έχουμε θέσει, δεν θα επιτραπεί στον Ολλανδό πρέσβη στην Τουρκία να επιστρέψει στην χώρα» και πρόσθεσε: «Κάνουμε ακριβώς αυτό που μας έκαναν. Δεν επιτρέπουμε σε αεροπλάνα στα οποία επιβαίνουν Ολλανδοί διπλωμάτες ή διπλωματικές αποστολές να προσγειωθούν στην τουρκική επικράτεια, ούτε να χρησιμοποιούν τον εναέριο μας χώρο».

«Υπάρχει μία κρίση, η οποία είναι πολύ βαθιά. Δεν δημιουργήσαμε αυτήν την κρίση, ούτε την κλιμακώσαμε εμείς» συμπλήρωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξήγησε, αναφερόμενος στη Γερμανία:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υποστηρίζει ανελέητα την τρομοκρατία».

Παράλληλα, απείλησε ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της Ολλανδίας, ενώ διεμήνυσε πως η Άγκυρα θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της απαγόρευσης των ολλανδικών αρχών στις εμφανίσεις Τούρκων υπουργών σε συγκεντρώσεις στην ευρωπαϊκή χώρα εν όψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος.

Διαβάστε επίσης: Ο Erdogan απειλεί την Ολλανδία με κυρώσεις

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης