Εμφάνιση Κλίντον-Τραμπ σε εκδήλωση για θέματα άμυνας και ασφάλειας

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016, 07:03
Εμφάνιση Κλίντον-Τραμπ σε εκδήλωση για θέματα άμυνας και ασφάλειας
Η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον υπεραμύνθηκε χθες του τρόπου που χειριζόταν τις επικοινωνίες της όταν ήταν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, σε μια εκδήλωση για ζητήματα άμυνας και ασφάλειας που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά και στην οποία εμφανίστηκε επίσης – χωριστά – ο Ρεπουμπλικάνος αντίπαλός της, ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στην εκδήλωση, την οποία οργάνωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, η Κλίντον επέμεινε ότι η μακρά της εμπειρία στη Γερουσία και στο υπουργείο Εξωτερικών σημαίνει ότι διαθέτει τα προσόντα για να γίνει πρόεδρος. Διαβεβαίωσε ότι μπορεί να λάβει «με απόλυτη σταθερότητα» σκληρές και δύσκολες αποφάσεις.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης Ματ Λάουερ επέμεινε πιεστικά να της θέτει ερωτήματα για τον τρόπο που χειριζόταν το ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο – τον ιδιωτικό εξυπηρετητή που χρησιμοποιούσε όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών της χώρας, στην πρώτη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα. Το θέμα αυτό, σύμφωνα με ορισμένους πολιτικούς παρατηρητές, εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσον είναι κατάλληλη για την προεδρία.

Η Κλίντον επέμεινε ότι κανένα από τα μηνύματα που έστειλε ή έλαβε μέσω του ιδιωτικού της σέρβερ δεν ήταν διαβαθμισμένο ως άκρως απόρρητο, απόρρητο ή εμπιστευτικό. Ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) έχει χαρακτηρίσει «εξαιρετικά απρόσεκτο» τον τρόπο με τον οποίο η πρώην πρώτη κυρία και πρώην ΥΠΕΞ χειριζόταν διαβαθμισμένα έγγραφα, αλλά αποφάσισε να μην προτείνει να της ασκηθεί δίωξη.

«Έκανα ακριβώς αυτό που έπρεπε να κάνω. Το παίρνω πολύ σοβαρά, πάντα το έκανα, πάντα θα το κάνω», τόνισε η Κλίντον.

Εμφανιζόμενος στο δεύτερο μισάωρο της ωριαίας εκδήλωσης και τηλεοπτικής εκπομπής, ο Τραμπ δεν άργησε να αψηφήσει την έκκληση του Λάουερ να μην εξαπολύσει επίθεση στην αντίπαλό του, αλλά να πει τι θα κάνει εάν εκλεγεί εκείνος πρόεδρος την 8η Νοεμβρίου.

Η Κλίντον «είναι εκεί 30 χρόνια», είπε ο Τραμπ. «Χρειαζόμαστε αλλαγή, και τη χρειαζόμαστε γρήγορα», πρόσθεσε.

Η Κλίντον είπε πως έχει μετανιώσει για την απόφασή της, όταν ήταν γερουσιάστρια της Νέας Υόρκης, να ψηφίσει υπέρ του πολέμου στο Ιράκ, το 2003, όμως επέμεινε στο ότι και ο Τραμπ τασσόταν υπέρ του πολέμου.

Ο Τραμπ καταδίκασε τον πόλεμο στο Ιράκ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας και εξαγγέλλει ότι θα αποφύγει οποιαδήποτε εμπλοκή σε μακρόχρονες συρράξεις στη Μέση Ανατολή.

Αναφερόμενη στην επέμβαση των ΗΠΑ στη Λιβύη το 2011, η Κλίντον απέρριψε τις επικρίσεις του Τραμπ για το γεγονός πως είχε ταχθεί υπέρ της όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών.

«Το να επιτρέψουμε να συνεχίζεται ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη θα ήταν εξίσου απειλητικό και επικίνδυνο με αυτό που βλέπουμε στη Συρία», ανέφερε η υποψήφια. Η Κλίντον είπε ακόμη πως η πολιτική των ΗΠΑ επί των ημερών της στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνέβαλε να αυξηθεί η ασφάλεια σε διεθνές επίπεδο. «Κάναμε τον κόσμο ασφαλέστερο», υποστήριξε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016, 07:06