Οι ρωσικές εφημερίδες αναφέρονται στην ομιλία που κάνει κατά παράδοση ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε κάθε συνεδρίαση της Λέσχης Βαλντάι.

Η εφημερίδα Vedomosti εκτιμά ότι η ομιλία του ήταν καθόλα συμβιβαστική, διαπιστώνοντας ότι οι εμπειρογνώμονες συγκλίνουν στην άποψη, ότι ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε για μια ακόμη φορά τις εκτιμήσεις που έχει διατυπώσει για τα διεθνή ζητήματα και σε προηγούμενες ομιλίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφέρθηκε για παράδειγμα σε τρία σημαντικά ζητήματα τα οποία κατά τη γνώμη του πρέπει να επιλυθούν, όπως η κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο, στην Ουκρανία και την Ισπανία (Καταλονία).
Ωστόσο τρία ζητήματα τα έθιξε θα έλεγε κανείς για πρώτη φορά. Πρώτον, αναφέρθηκε στα διδάγματα της Οκτωβριανής Επανάστασης, δεύτερον στη συνεργασία Ρωσίας και ΗΠΑ στον τομέα της καταστροφής του πλουτωνίου που χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς και τρίτον στο ενδεχόμενο να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από την Συνθήκη για την απαγόρευση των πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς. Στο ζήτημα αυτό είπε ότι σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από την Συνθήκη, η απάντηση της Ρωσίας θα είναι «στιγμιαία και ανάλογη».

Ση συνεδρίαση της Λέσχης Βαλντάι, όλοι όσοι συμμετείχαν, συμφώνησαν ότι η ομιλία του προέδρου Πούτιν δεν είχε καμία καινοτομία. Ό γνωστός πολιτικός αναλυτής Γκεόργκι Μποφτ, θεώρησε ότι το μόνο απρόσμενο στοιχείο στην ομιλία του Ρώσου προέδρου ήταν η χρήση μια ρήσης από την εβραϊκή Τορά ( που λέει ότι δεν πρέπει να παραχωρείς εδάφη). Έγραψε μάλιστα ότι « Σε όλα τα υπόλοιπα ήταν συνεπής και δεν πρόκειται για μια καινοτομία, αλλά για την συνολική θεώρηση που έχει για τον κόσμο».

Ο Ρώσος πρόεδρος στην ομιλία του αυτή εξέθεσε τις απόψεις του, προγραμματικές θα έλεγε κανείς για τον τομέα της εξωτερικής αλλά και εσωτερικής πολιτικής. Μάλιστα αναφερόμενος στα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής έδωσε έμφαση στους καταρτισμένους τεχνοκράτες.¨ Όπως έγραψε ο Μποφτ « Ο Πούτιν πιστεύει ότι η τοποθέτηση καταρτισμένων στελεχών, θα συμβάλλει στο επιλυθούν αν όχι όλα, τουλάχιστον πολλά προβλήματα της χώρας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πούτιν, στην ομιλία του αυτή φάνηκε ότι έλαβε επίσης υπ όψιν του, την ανάγκη να αξιοποιηθεί η ψηφιακή τεχνολογία ώστε να προχωρήσει στην ψηφιακή διακυβέρνηση της οικονομίας, εκτιμά ο διευθυντής προγραμματισμού της Λέσχης Βαλντάι Αντρέι Σουσέντσοφ.

Ο Αντρέι Σουσέντσοφ, εκτιμά παράλληλα ότι οι εκτιμήσεις του Ρώσου προέδρου για τα διεθνή προβλήματα και τις διενέξεις δεν έχουν αλλάξει. Η ρητορική δε του Πούτιν, καταλήγει ο ίδιος σε σχέση με την Δύση ότι οι σχέσεις μας «είναι σταθερά αρνητικές, ότι δεν υπάρχουν προοπτικές βελτίωσης και αυτό είναι φυσιολογικό».

Ο επίσης γνωστός πολιτειολόγος Αντρέι Κορτουνόφ, θεωρεί ότι ο Πούτιν «διατύπωσε τις θέσεις του», ώστε να συμμετάσχει στις εκλογές και στη συνέχεια να αξιολογήσει με διαφορετικό τρόπο τα φλέγοντα ζητήματα. «Η ομιλία του δεν ήταν ομιλία αντιπαράθεσης, περιείχε κριτική προς τη Δύση αλλά με μετριοπαθείς εκφράσεις, χωρίς εκείνη την φόρτιση που υπήρχε στο παρελθόν. Γι αυτόν τον λόγο η ομιλία αυτή δεν πρέπει να προκαλέσει νέους φόβους όσον αφορά την ρωσική πολιτική, κάτι που είναι αυτή τη στιγμή τόσο επίκαιρο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης