«Έμφαση στην ανάπτυξη την επόμενη πενταετία»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014, 08:22
«Έμφαση στην ανάπτυξη την επόμενη πενταετία»
Την ανάγκη η Ε.Ε. να δώσει μεγαλύτερη έμφαση την επόμενη πενταετία στην ανάπτυξη, στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας και στην απασχόληση επεσήμανε, από τις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, λίγο μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποτίμησαν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Η Μέρκελ ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναγνωρίζοντας την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού σε πολλές χώρες, θέλει να στείλει μήνυμα στους πολίτες ότι η Ευρώπη αλλάζει.

Όσον αφορά στον υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η καγκελάριος τόνισε ότι ο υποψήφιος του ΕΛΚ είναι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον στηρίζει, αλλά πρόσθεσε ότι θα πρέπει παράλληλα να ληφθεί υπ’ όψιν το γενικότερο πλαίσιο να μην παραβλεφθούν μεμονωμένες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Όπως υπογράμμισε, η Συνθήκη προβλέπει ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν πρέπει να έχει την απόλυτη πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και την ειδική πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε, τέλος, ότι εκτός από το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να συμφωνήσει και στο πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί την επόμενη πενταετία. Δεσμεύθηκε ότι η ίδια θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για την τόνωση της ανάπτυξης, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις για το πώς μπορεί αυτό να επιτευχθεί.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014, 08:33