Η δολοφονία του πρώην προέδρου της Υεμένης Ali Abdullah Saleh από τους αντάρτες Χούθι πρώην συμμάχους του έπειτα από την έκκληση για ειρήνευση προς τους Σαουδάραβες, ανέδειξε πως στον Εμφύλιο της Υεμένης υπάρχει και εσωτερικός εμφύλιος, πέρα από τον πόλεμο που διεξάγεται από την Σ. Αραβία.

Ο πρώην πρόεδρος και πρωτεργάτης της Ενοποίησης των δύο κρατών της Υεμένης σκοτώθηκε καθώς μαίνονται οι εσωτερικές διαμάχες ανάμεσα στους αντάρτες συμμάχους του υπ΄ αυτόν Λαϊκού Κογκρέσου και των Ansar Allah των Χούθι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δολοφονία του που αποτελεί ένα από τα πλέον δραματικά πολιτικά γεγονότα στον πόλεμο που διαρκεί τρία χρόνια και έχει προκαλέσει τεράστια δεινά για τους κατοίκους της φτωχότερης αραβικής χώρας, έρχεται μετά την δήλωση που είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα ο Saleh, κατηγορώντας του Χούθι για «πραξικόπημα εναντίον του ανταρτικού κινήματος».

Στην δήλωσή του εκείνη ο Saleh είχε καλέσει «τις αδελφές γειτονικές χώρες να σταματήσουν την εχθρική τους επίθεση κι εμείς θα γυρίσουμε σελίδα».

Το Al Jazeera μετέδωσε κατόπιν, ότι η κίνηση αυτή είχε συμφωνηθεί σε συνάντηση που είχε προηγηθεί στο αμπού Ντάμπι, με τον πρίγκιπα διάδοχο και ισχυρό άνδρα της Σ. Αραβίας Mohammed Bin Salman, θεωρώντας πως με αυτόν τον τρόπο θα τελείωνε η σύγκρουση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συγκρούσεις των μαχητών του Λαϊκού Κογκρέσου και τους αντάρτες Ansar Allah, δείχνει πως έχει ξεσπάσει πλέον εσωτερικός εμφύλιος εν μέσω εμφυλίου, μετά την εξέγερση των Χούθι και ενώ μαίνεται ο πολυαίμακτος πόλεμος που έχει εξαπολύσει εναντίον τους η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της.

Σύμφωνα με σχόλιο που δημοσιεύεται στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik, «ο Saleh δεν θα πρέπει να κριθεί πόσο πατριώτης ήταν ή προδότης, αλλά ως ένας πραγματιστής οπορτουνιστής που απέτυχε η ύστατη προσπάθειά του να τερματισθεί με κάποιο τρόπο η ανθρώπινη τραγωδία που συγκλονίζει την Υεμένη».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης