Πατήστε εδώ για να δείτε live τις εξελίξεις από την κεντρική πλατεία του Κιέβου

Εμπόλεμη ζώνη θυμίζει το Κίεβο, με πέντε διαδηλωτές να έχουν χάσει τη ζωή τους την Τετάρτη, εκ των οποίων μάλιστα ο ένας φέρει στο σώμα του και σημάδια βασανισμού, ενώ πάνω από 300 διαδηλωτές και αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Russia Today, ακόμη 11 ακτιβιστές που θεωρήθηκαν από τις Αρχές ύποπτοι για παρακίνηση των μαζικών διαδηλώσεων και των βίαιων πράξεων κατά αστυνομικών, συνελήφθησαν το πρωί της Πέμπτης, ενώ πέντε ακόμη έχουν τεθεί υπό κατ’ οίκον περιορισμό.

Αριστερά προς τα δεξιά: Πούτιν και ΓιανούκοβιτςΣε πρωινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος της Ουκρανίας και γνωστός για τις στενές επαφές που διατηρεί με το Κρεμλίνο, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τού ξεκαθάρισε πως «η χώρα δεν πρόκειται να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Την ίδια στιγμή η Καγκελάριος της Γερμανίας τηρεί στάση αναμονής, υπογραμμίζοντας πως «ενδεχόμενες οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις εναντίον της Ουκρανίας δεν βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Μάλιστα, δεν δίστασε να απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση της Ουκρανίας να «προστατεύσει τη ζωή των διαδηλωτών και να εγγυηθεί τις θεμελιώδεις ελευθερίες και ιδιαίτερα το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά».

Άγριες συμπλοκές στην πλατεία της Ανεξαρτησίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, αυξάνονται οι καταγγελίες για αστυνομική βία. Στις περιπτώσεις αυτές συγκαταλέγεται και ο ανταποκριτής του μοσχοβίτικου site Lenta.ru, Αντρέι Κίσελυοφ τον οποίο προσήγαγαν οι Αρχές το πρωί της Πέμπτης, επειδή βρισκόταν μεταξύ των διαδηλωτών. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο διευθυντής της ιστοσελίδας Αλεξάντρ Ραστόργκεφ ο συνάδελφός του προσήχθη την ώρα του ρεπορτάζ και ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από την αστυνομία.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, τουλάχιστον τρεις δημοσιογράφοι έχουν κρατηθεί από τις ουκρανικές Αρχές και 35 έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Κίεβο την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Εικόνα από το πρωί της Πέμπτης

Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι έκρυθμη τους τελευταίους δύο μήνες, από τότε που ο φιλορώσος πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς αρνήθηκε να υπογράψει την εμπορική συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τις τελευταίες πέντε ημέρες όμως, η πλατεία Ανεξαρτησίας πραγματικά θυμίζει πεδίο μάχης, αφότου η κυβέρνηση έριξε λάδι στη φωτιά με την ψήφιση ενός αυστηρότατου νομοθετικού πλαισίου.

Οι εν λόγω νόμοι περιέχουν μια σειρά απαγορεύσεων σχετικά με τις διαδηλώσεις, όπως π.χ. τα μέτρα από τα οποία πρέπει ο διαδηλωτής να τηρεί απόσταση από κυβερνητικά κτήρια ή το «dress code» των διαδηλωτών, καθώς τους απαγορεύτηκε να φορούν κράνος.

Εμπόλεμη ζώνη θυμίζει το Κίεβο το πρωί της Πέμπτης

H εικόνα της Πλατείας Ανεξαρτησίας το πρωί της Τετάρτης. Καπνοί καλύπτουν τον ουρανό του Κιέβου

Διαδηλωτές στήνουν οδοφράγματα το πρωί της Πέμπτης

Όλη τη νύχτα οι διαδηλωτές παρέμειναν στην πλατεία Ανεξαρτησίας στήνοντας οδοφράγματα, ενώ η μάχη με τους αστυνομικούς ήταν συνεχής. Ο ουρανός του Κιέβου εδώ κι ένα εικοσιτετράωρο είναι καλυμμένος από σύννεφα καπνού.

Άποψη της πλατείας Ανεξαρτησίας αργά το βράδυ της Τετάρτης

Πάντως, σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει η κατάσταση για το αν η κρίση θα αποκλιμακωθεί ή θα περάσει σε άλλο επίπεδο, καθώς είναι προγραμματισμένη η δεύτερη συνάντηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Οι τελευταίοι του έχουν δώσει τελεσίγραφο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τους για κατάργηση των νόμων που αναπυροδότησαν τη βία και για διάλυση του Κοινοβουλίου και προκήρυξη νέων εκλογών. Πάντως, μέχρι τη δεύτερη συνάντηση έχει «κηρυχθεί» εκεχειρία από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Προειδοποιήσεις ΕΕ προς Γιανουκόβιτς

Από πλευράς ΕΕ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε τον Ουκρανό πρόεδρο, προκείμενου να τον προειδοποιήσει για δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν δεν διευθετηθεί η κρίση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί.

Παράλληλα, τον παρότρυνε να ανοίξει ουσιαστικό διάλογο με την αντιπολίτευση.

Οι διαδηλωτές καίνε λάστιχα και στήνουν οδοφράγματα - βράδυ Τετάρτης

Η πρώτη επαφή Γιανουκόβιτς – αντιπολίτευσης

Εν μέσω της συνεχιζόμενης βίας και με δεδομένη την αποφασιστικότητα των διαδηλωτών να παραμείνουν, παρά τον κίνδυνο, στην κεντρική πλατεία του Κιέβου, ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς αποφάσισε να υποχωρήσει και να ξεκινήσει επαφές με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης. Χθες, αργά το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε το «πρώτο στάδιο» των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να τερματιστεί η βία. Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από τρεις ώρες, ενώ το προεδρικό γραφείο αρνήθηκε να δώσει άμεσα λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε το ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης Αρσένι Γιατσένουκ, μία ώρα μετά τη λήξη της συνάντησης, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κάλεσαν τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου με την οποία θα ακυρωθούν τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν στις 16 Ιανουαρίου. «Απομένουν 24 ώρες για να ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος» τόνισε. «Αν δεν επιλεγεί αυτός ο δρόμος, τους λέω από τη μεριά μου: “δεν θα ζήσω στην ντροπή”. Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά, ακόμη κι αν το αποτέλεσμα είναι μια σφαίρα στο κεφάλι» συνέχισε.

Από τη μεριά του, ο Ουκρανός πρόεδρος προσφέρθηκε να «συνεχίσει αύριο (σ.σ.: σήμερα) τις συνομιλίες αναφορικά με τα εν λόγω νομοσχέδια» πρόσθεσε ο Γιατσένουκ.

Εικόνα από την πρώτη συνάντηση του Γιανουκόβιτς με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης

Λίγο αργότερα, ο Βίταλι Κλίτσκο απείλησε να περάσει στην αντεπίθεση, αν ο πρόεδρος δεν απαντήσει στις απαιτήσεις τους την Πέμπτη. «Αν αύριο (σ.σ.: σήμερα) ο πρόεδρος δεν απαντήσει… τότε θα γίνουμε επιθετικοί» δήλωσε ο Κλίτσκο και κάλεσε τον κόσμο να παραμείνει στους δρόμους και να μην αποχωρήσει από την πλατεία Ανεξαρτησίας.

Η βουλευτής Ίνα Μπογκλοσλόφσκα κάλεσε παράλληλα τα μέλη του κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία, το οποίο η ίδια εγκατέλειψε πρόσφατα, να ενταχθούν όπως αυτή στις τάξεις της αντιπολίτευσης. «Βίκτορ Φιοντόροβιτς, ήρθε το τέλος» δήλωσε προς το πλήθος, απευθυνόμενη στον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Δείτε live εικόνα από την πλατεία Ανεξαρτησίας:


Live streaming video by Ustream

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

Διαβάστε επίσης Πληροφορίες για πέντε νεκρούς διαδηλωτές στο Κίεβο, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014, 18:50

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης