Συνεχίζονται οι λεηλασίες στην κατεστραμμένη, κατά το μεγαλύτερο τμήμα της, Κονσεπσιόν των 500.000 κατοίκων, παρά την παρουσία χιλιάδων στρατιωτών, οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί εκεί για να αποκαταστήσουν την τάξη.

Περιοχές της πόλης παρουσιάζουν εικόνα εμπόλεμης ζώνης καθώς οι λεηλασίες και οι ληστείες έχουν ενταθεί, παρά την έντονη παρουσία θωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού στους δρόμους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ένα σούπερ μάρκετ εισέβαλαν δεκάδες άνθρωποι και στη συνέχεια εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Σχεδόν 160 άνθρωποι συνελήφθησαν, καθώς παραβίασαν την απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ στη διάρκεια των συγκρούσεων με την αστυνομία σκοτώθηκε ένας 22χρονος.

Επιδρομή σημειώθηκε και σε έναν πυροσβεστικό σταθμό, αφού οι απελπισμένοι κάτοικοι ψάχνουν για νερό και βενζίνη, ενώ μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε βασικά είδη διατροφής λίγα 24ωρα μετά το χτύπημα του εγκέλαδου.

Ορισμένοι καταστηματάρχες και κάτοικοι συγκροτούν μικρές ομάδες και με ξύλα προσπαθούν να απομακρύνουν τους επιτιθέμενους. Και όλα αυτά, ενώ οι νεκροί από τα 8,8 Ρίχτερ του Σαββάτου έφθασαν επισήμως τους 723.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα η πρόεδρος, Μισέλ Μπατσελέτ, έστειλε περίπου 7.000 στρατιώτες και επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας,που σήμερα επεκτάθηκε σε τρεις ακόμη πόλεις της πληγείσας ευρύτερης περιοχής,σε μία προσπάθεια αποκατάστασης της τάξη.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε αρχικά στην Κονσεπσιόν και στην γειτονική περιοχή Μάουλε.

Εκτίμηση της ζημιάς

Τώρα που η γη κάτω από τη Χιλή σταματά σιγά σιγά να τρέμει, οι ειδικοί μπορούν να εκτιμήσουν το μέγεθος της ζημιάς στο νότιο τμήμα της χώρας.

Όπως λέγεται, στην πόλη Κουρίκο, ανάμεσα στο Σαντιάγο και την Κονσεπσιόν, το 90% του ιστορικού κέντρου έχει καταστραφεί. Ο δήμαρχος της περιοχής, Χιούγκο Ρέι Ματρίνεζ, είπε ότι έτοιμο να καταρρεύσει είναι και το νοσοκομείο.

Ωστόσο, συνεχίζεται η διανομή νερού και φαγητού. Στις παράκτιες περιοχές, οι οποίες επλήγησαν από το τσουνάμι που ακολούθησε τα 8,8 Ρίχτερ, τώρα είναι πια ορατό το μέγεθος της καταστροφής. Περισσότερα από 300 πτώματα βρέθηκαν μόνο στο χωριό Κονστιτουσιόν.

Διεθνής αρωγή

Εν τω μεταξύ, η διεθνής βοήθεια αρχίζει να φθάνει στην Χιλή, με τον ΟΗΕ να απευθύνει έκκληση για μεγαλύτερη ανταπόκριση.

Περισσότεροι από τους 500.000 κατοίκους της Κονσεπσιόν έχουν ανάγκη από είδη πρώτης ανάγκης, καθώς δεν έχουν καν νερό και ηλεκτρικό.

Ο πρόεδρος που αναμένεται να διαδεχθεί την Μπασελέτ είπε ότι πρέπει να χτιστούν κινητές γέφυρες, υπαίθρια νοσοκομεία, υποδομές για δορυφορικές επικοινωνίες, γεννήτριες και δεξαμενές νερού.

Η Αυστραλία υποσχέθηκε παροχή βοήθειας ύψους 4,5 εκατ. δολαρίων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εγκρίνει 4 εκατ. δολάρια, ενώ Ιαπωνία και Κίνα θα δώσουν 3 και 1 εκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.

Η γειτονική Αργεντινή στέλνει περίπου 50 γιατρούς καθώς και δεξαμενές νερού. Σχεδόν δύο εκατομμύρια Χιλιανοί εικάζεται ότι έχουν επηρεαστεί από τον σεισμό, τον 7ο πιο ισχυρό των τελευταίων 50 ετών στη χώρα. Περίπου 1,5 εκατομμύριο σπίτια κατέρρευσαν.

Η οικονομική ζημία από τον σεισμό μπορεί να φθάσει και να ξεπεράσει τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας AIR Worldwide.

Πατήστε εδώ και δείτε ζωντανά τι καταγράφει ο σεισμογράφος του Πανεπιστημίου Πατρών

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στην τραγωδία, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2010, 08:50

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης