Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Παρασκευή πως αναβαθμίζουν το καθεστώς της παλαιστινιακής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον, ένα συμβολικό μέτρο το οποίο αποτελεί επίσης ένδειξη εμπιστοσύνης στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmud Abbas.

Η κυβέρνηση του προέδρου, Barack Obama, θα επιτρέψει στην παλαιστινιακή αποστολή, που δεν έχει κανένα επίσημο στάτους, να συστήνεται ως η «Γενική Αντιπροσωπεία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ΗΠΑ, κύριος σύμμαχος του Ισραήλ, ακολουθεί με τον τρόπο αυτό τις ευρωπαϊκές χώρες, την Αυστραλία και τον Καναδά που αναγνωρίζουν ήδη καθεστώς αντιπροσωπείας στους Παλαιστινίους, το οποίο, ωστόσο, δεν έχει την ίδια αξία που αποδίδεται σε μία πρεσβεία.

«Η απόφαση αυτή είναι αντανάκλαση της εμπιστοσύνης μας ότι μπρούμε να συμβάλουμε, μέσω άμεσων συνομιλιών, σε μία διευθέτηση που θα διέρχεται από τη συνύπαρξη δύο κρατών, ενός παλαιστινιακού, ανεξάρτητου και βιώσιμου, και του Ισραήλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Tommy Vietor.

«Οφείλουμε από σήμερα να ετοιμαστούμε για τον ερχομό αυτής της λύσης, ενώ συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τον παλαιστινιακό λαό για ένα καλύτερο μέλλον», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νέο καθεστώς δεν θα αλλάξει και πολλά πράγματα στο πρακτικό επίπεδο. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Phillip Crowley, εξήγησε πως η παλαιστινιακή σημαία θα μπορεί να κυματίζει στη σκεπή του κτιρίου της αντιπροσωπείας, αλλά το προσωπικό της δεν θα δικαιούται διπλωματική ασυλία.

Ο Crowley διευκρίνισε πως η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε αυτήν την αλλαγή έπειτα από αίτημα των Παλαιστινίων.

«Οι αλλαγές αυτές έχουν συμβολική αξία. Αντανακλούν τη βελτίωση των σχέσεων των ΗΠΑ με τους Παλαιστινίους, αλλά δεν έχουν καμία άλλη σημασία δυνάμει της Σύμβασης της Βιένης για τις διπλωματικές σχέσεις», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους.

Η κυβέρνηση Obama προσπαθεί να επαναλάβει τις άμεσες συνομιλίες ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή και το Ισραήλ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης