Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τις Αρχές να διεξαγάγουν διεξοδικές έρευνες μετά τον εμπρησμό το βράδυ της Δευτέρας της κατοικίας της πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας Βαλέρια Γκοντάρεβα, που βρίσκεται σ’ ένα χωριό έξω από το Κίεβο.

Ο εμπρησμός αυτός έχει προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις γύρω από το θέμα της κρατικοποίησης της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, Privat Bank, υπέρ της οποίας τάσσεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Privat Bank πέρασε στα χέρια του κράτους, παρά την αντίθεση του πρώην κατόχου της Ίγκορ Κολομέισκι, το 2016, ενώ την τύχη της παρακολουθούν οι επενδυτές, επειδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενδέχεται να παγώσει την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία σε περίπτωση που η απόφαση για την κρατικοποίησή της αναθεωρηθεί.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας, με αφορμή τον εμπρησμό της κατοικίας της πρώην διοικήτριας της Βαλέρια Γκοντάρεβα, ανακοίνωσε ότι οι μεταρρυθμιστές στη χώρα κινδυνεύουν, καθώς θέλουν να τους εκφοβίσουν ώστε να παραιτηθούν από το έργο τους.

«Αυτό δεν είναι πλέον μια σειρά ατυχημάτων, αυτό είναι τρομοκρατία. Στόχος τους είναι να εκφοβίσουν τους μεταρρυθμιστές, τους προηγούμενους και τους νυν, να μας κάνουν να σιωπήσουμε. Δεν θα σιωπήσουμε» αναφέρει η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η 54χρονη Γκοντάρεβα είχε δηλώσει ότι υπήρξε στόχος μιας εκστρατείας παρενοχλήσεων, αναφέροντας ότι στις 30 Αυγούστου τη χτύπησε στο κέντρο του Λονδίνου όπου βρισκόταν ένα αυτοκίνητο. Στις 5 Σεπτεμβρίου άγνωστοι πυρπόλησαν αυτοκίνητο που ανήκε στη νύφη της, η οποία έχει το ίδιο ονοματεπώνυμο.

Η ίδια συνέδεσε το ατύχημα στο Λονδίνο με την ιδιωτικοποίηση της Privat Bank στην οποία ήταν αντίθετος ο Ουκρανός ολιγάρχης Κολομέισκι. Ο ίδιος ο Κολομέισκι αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με κάποια εκστρατεία κατά της Γκοτνάρεβα.

Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι δεν βρήκε κάτι ύποπτο στο ατύχημα που συνέβη στο Λονδίνο και ως εκ τούτου ο οδηγός του αυτοκινήτου δεν συνελήφθη.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της περιοχής του Κιέβου Νικολάι Ζούκοβιτς ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι στα ερείπια του σπιτιού της Γκοντάρεβα δεν βρέθηκε κάποιο «κοκτέιλ μολότοφ» αλλά ένας εμπρηστικός μηχανισμός και μια σειρά άλλα αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι πρόκειται για εμπρησμό τα οποία ερευνά η αστυνομία, αλλά τα οποία ωστόσο δεν μπορεί να αναφέρει.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ χαρακτήρισε τον εμπρησμό της κατοικίας της Γκοντάρεβα ως εγκληματική ενέργεια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης