Οι εξελίξεις στη Λιβύη αναμένεται να απασχολήσουν τόσο το ΝΑΤΟ, του οποίου οι εκπρόσωποι βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση, όσο και την ΕΕ, της οποίας οι υπουργοί Εξωτερικών συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στο επίπεδο του ΝΑΤΟ, οι ασκήσεις επί χάρτου επί των τριών βασικών αποστολών που ενδέχεται να του ανατεθούν έχουν ολοκληρωθεί. Πρόκειται για τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Λιβύης, την επιβολή του εμπάργκο όπλων και την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δύο πρώτες αποστολές θα μπορούσαν να υλοποιηθούν άμεσα, ενώ για την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας απαιτείται ευρύτερος σχεδιασμός.
Ωστόσο, επίσημο αίτημα για ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμη υποβληθεί, ενώ γνωστές είναι οι ενστάσεις της Τουρκίας, που δεν προσεκλήθη στη σύνοδο του Παρισιού και της Γερμανίας έναντι των εξελίξεων στη Λιβύη.

Στο επίπεδο της ΕΕ θα επιχειρηθεί σήμερα η δημιουργία ενός κοινού τόπου συνεννόησης των κρατών μελών της. Κάτι που στο επίπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατέστη δυνατό, με τη Γαλλία και την Βρετανία, ως μόνιμα μέλη, να ψηφίζουν υπέρ των στρατιωτικών πιέσεων και τη Γερμανία να επιλέγει την οδό της αποχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης