Την εν ψυχρώ εκτέλεση τριών γυναικών από Τούρκους αστυνομικούς στην πόλη Σινώπη, της επαρχίας Σιρνάκ, καταγγέλλουν κουρδικών ενώσεις.

Οι δολοφονίες των τριών γυναικών έχουν προκαλέσει την οργή των Κούρδων της Τουρκίας​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι δολοφονημένες είναι η Σεβέ Ντεμίρ, μέλος του κουρδικού κόμματος ΒDP, η Πακιζέ Ναγίρ, μέλος του λαϊκού συμβουλίου της Σινώπης και η Φάτμα Ουγιάρ, μέλος της Ένωσης Ελευθέρων Γυναικών. Οι δολοφονίες των τριών γυναικών έχουν προκαλέσει την οργή των Κούρδων της Τουρκίας. Το BDP και το HDP αναφέρουν, σε κοινή τους ανακοίνωση ότι το εν λόγω έγκλημα αποδεικνύει την τουρκική βαρβαρότητα απέναντι στον κουρδικό λαό που μάχεται για στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Με την πρόφαση ότι μάχεται εναντίον του ΡΚΚ, ο τουρκικός στρατός και οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, με την ανοχή της Δύσης, συνεχίζουν να σφαγιάζουν Κούρδους στις κουρδικές νοτιοανατολικές πόλεις Τσιζρέ και Σινώπη στην επαρχία Σιρνάκ, όπου κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, Τούρκοι στρατιώτες και αστυνομικοί βάζουν στο στόχαστρο αδιακρίτως κάθε Κούρδο, μέλος ή μη του ΡΚΚ. Τουλάχιστον, 20 άμαχοι σκοτώθηκαν από τουρκικό βομβαρδισμό στο Τσιζρέ.

Σεβέ Ντεμίρ, Πακιζέ Ναγίρ και Φάτμα Ουγιάρ

«Ο λαός βρίσκεται υπό καθεστώς πολιορκίας. Υπάρχουν τραυματίες άμαχοι που αργοπεθαίνουν καθώς δεν μπορούν να μεταφερθούν σε νοσοκομεία, ενώ παραμένουν άταφα πτώματα στους δρόμους», αναφέρουν κουρδικές πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερντογάν: «Δεν υπάρχει κουρδικό πρόβλημα στην Τουρκία, αλλά τρομοκρατίας»

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει «κουρδικό πρόβλημα στη χώρα, αλλά πρόβλημα τρομοκρατίας», διατηρώντας με αυτόν τον τρόπο την επιθετική πολιτική που εφαρμόζουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Ο Τούρκος πολιτικός υποστήριξε πως με την ομιλία του στο Ντιγιάρμπακιρ το 2005, έχει κλείσει οριστικά και αμετάκλητα το θέμα με τις ιδιαιτερότητες των εθνικών μειονοτήτων. «Μόνο οι Κούρδοι επιμένουν ότι εξακολουθούν να έχουν προβλήματα» είπε.

Την ίδια στιγμή, ο τουρκικός στρατός εξέφρασε ανησυχίες, επειδή οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα σχέδια των Κούρδων της Συρίας να δημιουργήσουν έναν «κουρδικό διάδρομο» στο βόρειο τμήμα της ασιατικής χώρας, αλλάζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δημογραφική δομή της περιοχής προς όφελός τους. Οι μαχητές του PYD -σύμφωνα με εκθέσεις των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών- διώχνουν από την επίμαχη περιοχή Άραβες και Τουρκμένιους, ενισχύοντας παράλληλα το κουρδικό στοιχείο στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσκεψη Ντάνφορντ στην Άγκυρα και το τουρκικό μήνυμα στην Ουάσινγκτον

Το μήνυμα αυτό προς τις ΗΠΑ διατυπώθηκε στον στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ – αρχηγό του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου – στις συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, στρατηγό Χουλουσί Ακάρ και τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στις 6 Ιανουαρίου στην Άγκυρα.

Ο Ντάνφορντ, μετά τις συνομιλίες στην τουρκική πρωτεύουσα, επισκέφθηκε την αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ που χρησιμοποιείται από τα αμερικανικά βομβαρδιστικά τα οποία επιχειρούν κατά των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ. Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι οι Κούρδοι της Συρίας μέσω των μαχητών του PYD προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν διάδρομο στη μεθοριακή γραμμή Azaz-Jarablus, απ’ όπου ενισχύονται και οι αντάρτες (τρομοκράτες όπως τους αποκαλούν οι Τούρκοι) του ΡΚΚ.

Στις αμερικανο-τουρκικές συνομιλίες εξετάστηκε και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε μετά την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από τουρκικά πυρά. Αυτή τη φορά η Τουρκία παραπονέθηκε ότι οι Ρώσοι απειλούν με αντίποινα τα τουρκικά μαχητικά και έτσι έχουν σταματήσει οι πτήσεις τους πάνω από συριακό έδαφος. Με πρόφαση τον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών, ο συριακός εναέριος χώρος έχει γίνει… τρυπητήρι από τις πτήσεις αεροσκαφών διαφορετικών κρατών.

Κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ανατολία

Η μακροχρόνια επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας αποτελεί παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ), σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο πρώην δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Rıza Türmen σε συνέντευξή του στην τουρκική «Radikal». Ο Τούρκος νομικός πήρε αφορμή από την επιβολή – εδώ και πολλές εβδομάδες – της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε πολλές πόλεις της Ανατολίας στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας.

Η μακροχρόνια επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας αποτελεί παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ), σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο πρώην δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Rıza Türmen​Ο Τουρμέν, που είναι τώρα βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος της αντιπολίτευσης (CHP), υποστήριξε πως η κυβερνητική αυτή απόφαση μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία στο Ευρωδικαστήριο, για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Οι κάτοικοι αυτών των πόλεων έχουν δικαίωμα στην κανονική ζωή, αλλά δεν μπορούν να ζουν αποκλεισμένοι στις κατοικίες τους, ούτε μπορούν να επισκεφθούν νοσοκομεία. Δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης» είπε ο Τουρμέν.

Ήδη, ο Muhammed Neşet Girasun, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου του Ντιγιάρμπακιρ και ο Erkan Şenses από τον Δικηγορικό Σύλλογο του Μπατμάν, εκπροσωπώντας τον κάτοικο της Τσίζρε, Ömer Elçi, έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ECHR), ζητώντας να παρέμβει για την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ανάλογη προσφυγή έχει κάνει και ο δικηγόρος της Άγκυρας Oya Aydın, εκπροσωπώντας άλλους έξι κατοίκους της Τσίζρε. Το τουρκικό Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει υποχρεωθεί να υποβάλει έκθεση στο ECHR, εξηγώντας την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολία.

Ο Τουρμέν προειδοποίησε, επίσης, για τις διεθνείς επιπτώσεις που θα είχε το ενδεχόμενο άρσης της βουλευτικής ασυλίας των συμπρόεδρων του κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και της Figen Yüksekdağ, «επειδή έτσι θα πολωθεί ακόμη περισσότερο η τουρκική κοινωνία και θα χειροτερεύσει η κατάσταση στα ΝΑ της χώρας».

Σύνταξη : Κ. Μπετινάκης
Πληροφορίες από: aranews.net hurriyetdailynews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης