«Ενθαρρυμένος» ο Βρετανός ΥΠΕΞ από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2016, 10:16
«Ενθαρρυμένος» ο Βρετανός ΥΠΕΞ από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.
Ενθαρρυμένος από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, λίγες ώρες πριν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παρουσιάσει τις προτάσεις του για μία «νέα διευθέτηση», με στόχο την παραμονή της χώρας στην Ένωση και την αποφυγή νέας μεγάλης κρίσης στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στις προτάσεις Τουσκ, προϊόν εντατικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ευρωπαίους και Βρετανούς διπλωμάτες, ο κ. Χάμοντ δήλωσε αργά χθες το βράδυ σε δημοσιογράφους στη Ρώμη ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος κατά τις τελευταίες ημέρες.

Ωστόσο, όταν ερωτήθηκε εάν οι προτάσεις Τουσκ σημαίνουν ότι ο ίδιος δεν θα προωθήσει την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., ο Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα ψηφίσει υπέρ της εξόδου, εάν η Ένωση αρνηθεί να αλλάξει στάση, απάντησε: «Δεν μπορώ να πω οριστικά πριν δω το σχέδιο, αλλά με βάση αυτά που έχω δει μέχρι στιγμής είμαι ενθαρρυμένος ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος προς την πλευρά μας τις τελευταίες ημέρες».

Ο Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι θα παρουσιάσει σήμερα το μεσημέρι μία συναινετική πρόταση. «Σημειώθηκε πρόοδος τις τελευταίες 24 ώρες, αλλά παραμένουν θέματα προς διευθέτηση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Τουσκ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος βρίσκεται υπό πίεση από το ευρωφοβικό Ukip και την ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα των Τόρις, δεν κατόρθωσαν να φθάσουν σε συμφωνία κατά τη συνάντησή τους την Κυριακή στην Downing Street.

Το βράδυ της Κυριακής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεσμεύθηκε για εντατικές διαβουλεύσεις τις επόμενες 24 ώρες, χαρακτηρίζοντας «κρίσιμης σημασίας» τη συνάντηση, τη στιγμή που ο Βρετανός πρωθυπουργός επιδιώκει την επίτευξη συμφωνίας με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. στις 18 και 19 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, γεγονός που θα του επιτρέψει να οργανώσει το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ένωση τον Ιούνιο.

Επιφυλακτικός, ο Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε ότι «είναι πιθανόν ότι οι προτάσεις Τουσκ θα είναι τόσο θετικές, που θα πούμε: ''Ναι, τέλεια!''. Αλλά, μάλλον αμφιβάλλω. Υποψιάζομαι ότι το σχέδιο θα είναι η βάση για περαιτέρω επεξεργασία που πρέπει να κάνουμε μέχρι τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αλλά θα δούμε».

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι ψηφοφόροι θα γυρίσουν την πλάτη στην Ε.Ε., εάν ο Κάμερον δεν εξασφαλίσει συμφωνία που θα περιλαμβάνει την αλλαγή του συστήματος καταβολής κοινωνικών επιδομάτων προς τους μη Βρετανούς εργαζόμενους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμενος στις πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία με τους ηγέτες της Ε.Ε. στη σύνοδο της 18ης και 19ης Φεβρουαρίου, ο Φίλιπ Χάμοντ είπε ότι στην περίπτωση αυτή ο Κάμερον μπορεί να προκηρύξει δημοψήφισμα για τις 23 Ιουνίου. «Μπορεί να γίνει μέχρι τότε. Τεχνικά είναι εφικτό» δήλωσε, προσθέτοντας ότι η ημερομηνία είναι δευτερεύουσας σημασίας. «Το σημαντικό είναι να επιτύχουμε τη σωστή συμφωνία» τόνισε.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2016, 11:10