Ενθαρρύνουν την διαίρεση του Σουδάν

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2010, 07:12
Ενθαρρύνουν την διαίρεση του Σουδάν
Οι ΗΠΑ ενδέχεται να αφαιρέσουν το Σουδάν από τον κατάλογο με τις χώρες που υποθάλπουν την τρομοκρατία μέσα στο επόμενο καλοκαίρι εάν η αφρικανική χώρα συναινέσει να διοργανώσει δημοψήφισμα που θα επιτρέπει στο νότιο τμήμα της χώρας να αποσκιρτήσει.

Το νότιο Σουδάν πρόκειται να διοργανώσει τον Ιανουάριο δημοψήφισμα για να αποφασίσει εάν θα παραμείνει στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Χαρτούμ, στην οποία συμμετέχει έπειτα από την ειρηνευτική συμφωνία του 2005, η οποία έθεσε τέλος στις δεκαετίες συγκρούσεων ανάμεσα στα δύο μέρη.

Η χώρα ενδέχεται να αφαιρεθεί από τον κατάλογο της τρομοκρατίας το νωρίτερο τον Ιούλιο του 2011, τόνισαν χθες αμερικανοί αξιωματούχοι. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται επίσης κράτη όπως η Κούβα, το Ιράν και η Συρία.

Η κίνηση αυτή θα εξαρτηθεί από το δημοψήφισμα του Ιανουαρίου και από το εάν το Χαρτούμ θα κάνει σεβαστά τα αποτελέσματά του και εφαρμόσει τις συμφωνίες που θα προκύψουν μετά την τέλεσή του. Επιπροσθέτως, το Χαρτούμ θα πρέπει να τηρήσει τα συγκεκριμένα κριτήρια που απαιτούνται για την αφαίρεσή του από τον κατάλογο, τόνισαν οι ίδιοι αξιωματούχοι.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει την πολιτική των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά του Σουδάν, πρόσθεσαν.

Την πρόταση διαβίβασε στην κυβέρνηση του Σουδάν εκ μέρους του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ο Γερουσιαστής Τζον Κέρι, τόνισαν οι ίδιοι αξιωματούχοι, που δεν θέλησαν να κατονομασθούν.

Ανησυχίες έχουν προκύψει για το εάν και κατά πόσον θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα εξαιτίας της τεράστιας οργανωτικής προσπάθειας που απαιτείται και λόγω έλλειψης χρηματοδότησης των υπαλλήλων του δημοψηφίσματος. Το Σουδάν αντιτίθεται στην αποσκίρτηση του πλούσιου σε πετρελαϊκά κοιτάσματα νότιου τμήματός του.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2010, 07:16