Ένα δισεκατομμύριο οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι σε όλο τον κόσμο

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2014, 19:14
Ένα δισεκατομμύριο οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι σε όλο τον κόσμο
Τετραπλάσιος είναι, σε σχέση με το 1980, ο αριθμός των υπέρβαρων και παχύσαρκων ενηλίκων στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ο οποίος φθάνει σχεδόν το ένα δισεκατομμύριο, σύμφωνα με έκθεση του βρετανικού think tank Overseas Development Institute.

Όπως αναφέρει η έκθεση, ένας στους τρεις ανθρώπους σε όλο τον κόσμο είναι σήμερα υπέρβαρος και είναι επείγον οι κυβερνήσεις να δράσουν για να επέμβουν στη διατροφή των πολιτών.

Στη Βρετανία, όπως σημειώνει το BBC, το 64% των ενηλίκων είναι είτε υπέρβαρο είτε παχύσαρκο.

Η έρευνα προβλέπει τεράστια αύξηση στα περιστατικά καρδιακής προσβολής, τα εγκεφαλικά και τον διαβήτη.

Σύμφωνα με στοιχεία από όλο τον κόσμο, το ποσοστό των ενηλίκων που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι - έχουν δηλαδή ΔΜΣ άνω του 25- αυξήθηκε από 23% στο 34% από το 1980 έως το 2008.

Η αύξηση αυτή εντοπίζεται κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ειδικά σε χώρες όπου τα εισοδήματα αυξάνονται, όπως η Αίγυπτος και το Μεξικό.

Σύμφωνα με την έκθεση, αυτό συμβαίνει λόγω της αλλαγής στη διατροφή και της μετατόπισης της κατανάλωσης από δημητριακά και φυτικές ίνες σε περισσότερα λιπαρά, ζάχαρη, έλαια και ζωικά προϊόντα.

Συνολικά 904 εκατομμύρια άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες χαρακτηρίζονται σήμερα υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ενώ το 1980 ήταν 250 εκατ.

Τα 557 εκατομμύρια εντοπίζονται σε χώρες με υψηλά εισοδήματα.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2014, 22:44