Μία νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Irvine, δείχνει ότι οι αστροναύτες που συμμετέχουν στην εξερεύνηση του Άρη, μπορεί κάλλιστα να αποκτήσουν μετέπειτα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Κάτι που σαφώς αποτελεί πολύ κακή είδηση για εκείνους τους αστροναύτες που αναμένεται να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στο διάστημα, τις επόμενες δεκαετίες. Και για τους αστροναύτες φυσικά, που σκοπεύει ο Ομπάμα να στείλει στον Άρη το 2030, στο πλαίσιο του μεγάλου σχεδίου αποίκησης του πλανήτη Άρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Irvine, έχει δείξει ότι η παραμονή στον Κόκκινο Πλανήτη θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Επιπτώσεις στη μνήμη, αλλά και κρίσεις άγχους. Η κατάσταση επιδεινώνεται από την κοσμική ακτινοβολία που έχει αναγνωριστεί μετά από πειράματα σε ποντίκια που υποβάλλονται σε προσομοίωση ταξιδιού στον Άρη (εκτίθενται στην ακτινοβολία για μεγάλη διάρκεια).

Δεύτερη μελέτη

Μια δεύτερη μελέτη μάλιστα τείνει να αποδείξει ότι η εγκεφαλική βλάβη θα είναι μόνιμη και μη αναστρέψιμη. «Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν εδώ αποτελούν περαιτέρω απόδειξη ότι το μακρινό διαστημικό ταξίδι είναι μια πραγματική απειλή για την ακεραιότητα των νευρωνικών κυκλωμάτων μας», λέει ο ερευνητής Charles Limoni σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature και προσθέτει: «Στη Γη τα ιονίζοντα ραδιενεργά σωματίδια εκτρέπονται από τη μαγνητόσφαιρα, η οποία αποτελεί ένα είδος προστατευτικού καλύμματος. Ομοίως, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός έχει μια ασπίδα εμπνευσμένη από την μαγνητόσφαιρα» ανέφερε ο ερευνητής.

Ωστόσο, αποδείχθηκε πριν από λίγες εβδομάδες ότι τα μέλη αποστολής αστροναυτών στο φεγγάρι – και ιδιαίτερα τα μέλη του προγράμματος Απόλλων – είχαν εκτεθεί σε αυτό το είδος της ακτινοβολίας παρά το προστατευτικό κέλυφος, με αποτέλεσμα τα επακόλουθα σοβαρών καρδιαγγειακών παθήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούλιο, από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, φάνηκε ότι ο αριθμός των θανάτων αστροναυτών μετά από σεληνιακή αποστολή, ήταν πέντε φορές υψηλότερος από εκείνον που παρατηρήθηκε σε αστροναύτες που είχαν συμμετάσχει μόνο σε αποστολές εδάφους.


Ο Buzz Aldrin φωτογραφήθηκε στη Σελήνη το 1969. Υπήρξε ο δεύτερος άνθρωπος στην Ιστορία που περπάτησε πάνω στη Σελήνη, ως μέλος της αποστολής Απόλλων 11.

Αλλά μετά από μια παραμονή στον Άρη, οι συνέπειες για το σώμα θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες ενώ πέραν από τις νευρολογικές βλάβες, υπάρχει ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου: «Η έκθεση σε αυτά τα σωματίδια μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά πιθανών επιπλοκών Συστήματος στο κεντρικό νεύρο. Και μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια αλλά και αρκετά μετά από ένα ταξίδι στο διάστημα.

«Οι διαταραχές της μνήμης και το αυξημένο άγχος (ενδέχεται να αυξηθεί  ακόμη και 10 φορές πάνω από το κανονικό!), τα συμπτώματα της κατάθλιψης αποτελούν κάποιες από αυτές τις αρνητικές συνέπειες και μπορεί να εξελίσσονται για μια ολόκληρη ζωή» αναφέρει το άρθρο από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Προβληματισμός της ΝΑΣΑ

Από την πλευρά της, η NASA, η οποία σχεδιάζει να κατακτήσει τον Μάρτη του 2030 τον Άρη, εργάζεται ενεργά για να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα: «Υπάρχουν δύο τρόποι για να προστατευθούμε από αυτά τα σωματίδια και τις δευτερογενείς ακτινοβολίες: να αυξήσουμε τη μάζα του προστατευτικού υλικού σε παραδοσιακές διαστημικές αποστολές στα σκάφη ή να χρησιμοποιήσουμε υλικά πιο ανθεκτικά», ανέφερε η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ στην ιστοσελίδα της. «Ο όγκος του υλικού που περιβάλλει μία δομή θα απορροφήσει σωματίδια ενέργειας και ακτινοβολίας των δευτερογενών σωματιδίων για να μπορούν να περάσουν στο σώμα των αστροναυτών» επισημάνθηκε.

Ως εκ τούτου, οι υποψήφιοι για το ταξίδι στον Άρη θα πρέπει να λάβουν στα υπόψιν το εξής: ότι δεν υπάρχουν –προς το παρόν τουλάχιστον- σούπερ-κοστούμια δεδομένου ότι η πολλή δουλειά θα πρέπει να γίνει απ’ότι φαίνεται μόνο στα σκάφη και στα πιλοτήρια.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης