Μια συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία ανάμεσα στο Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) και το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα (PD) μοιάζει σήμερα να βρίσκεται πιο κοντά, αφού το PD απέσυρε το βέτο του σε μια νέα θητεία του Τζουζέπε Κόντε ως πρωθυπουργού.

Ο Κόντε παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Η επαναφορά του στην πρωθυπουργία, στην οποία επιμένει το αντισυστημικό M5S, αλλά αντιδρά το κεντροαριστερό PD, εμφανιζόταν ως το κύριο εμπόδιο σε μια συμφωνία ανάμεσα σε αυτά τα δύο παραδοσιακά ανταγωνιστικά κόμματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν υπάρχουν βέτο, θέλουμε να μιλήσουμε για πολιτικές» δήλωσε ο επικεφαλής του PD στη Γερουσία Αντρέα Μαρκούτσι σε δημοσιογράφους, οι οποίοι τον ρώτησαν για το βέτο στον Κόντε καθώς αποχωρούσε από συνεδρίαση των κορυφαίων στελεχών του κόμματος, στην οποία πήρε μέρος και ο επικεφαλής του, ο Νικόλα Τζινγκαρέτι.

Μετά το σχόλιο αυτό, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου έπεσε σε χαμηλό ημέρας (1,323%) και το σπρεντ με τα γερμανικά ομόλογα έπεσε κάτω από τις 200 μονάδες βάσης.

Ηγέτες του M5S συνεδριάζουν σε ξενοδοχείο της Ρώμης για να αποφασίσουν την απάντησή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Κίνημα 5 Αστέρων είναι διχασμένο ανάμεσα σε ομάδες που υποστηρίζουν μια συμφωνία με το PD και άλλες που πιστεύουν πως μια τέτοια συμφωνία θα καταστρέψει την εικόνα του αντισυστημικού κόμματος που έχει το M5S και θα επιταχύνει την απώλεια ψήφων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης