Φόρο τιμής στα θύματα της αιματηρής επίθεσης στα γραφεία του (7 Ιανουαρίου) αποδίδει -σχεδόν έναν χρόνο- μετά το «Charlie Hebdo», καλώντας παράλληλα τη Δύση να επιστήσει τη μέγιστη δυνατή προσοχή στην απειλή που συνοδεύει τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό.

Στο τελευταίο ειδικό τεύχος του σατιρικού περιοδικού, που κυκλοφορεί την Τετάρτη, υπάρχει στο εξώφυλλο ένα ασπρόμαυρο σκίτσο με τίτλο: «Έναν χρόνο μετά: Ο δολοφόνος παραμένει ασύλληπτος». Πρόκειται για έναν γενειοφόρο άνδρα -πιθανώς αντιπροσωπεύει τον Θεό ή κάποια ανώτερη δύναμη-, ο οποίος έχει στον ώμο ένα καλάσνικοφ και με θολωμένο από το μίσος βλέμμα και με αιματοβαμμένα χέρια και ρούχα τρέχει. Η ειδική έκδοση θα κυκλοφορήσει σε 1 εκατ. αντίτυπα μόνο στη Γαλλία και σε δεκάδες χιλιάδες σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε αυτήν την έκδοση θα συμπεριλαμβάνεται και μια συλλογή από τα καρτούν των πέντε σκιτσογράφων που σκοτώθηκαν σε αυτήν την επίθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 7 Ιανουαρίου 2015 οι αδελφοί Σερίφ και Σαΐντ Κουασί εισέβαλαν στο εσωτερικό των γραφείων στο Παρίσι και άνοιξαν πυρ, αφαιρώντας τη ζωή 12 ανθρώπων.

«Αισθανόμαστε μόνοι»

Στο editorial του «Charlie Hebdo», ο Laurent Sourisseau, που ανέλαβε τη διοίκηση του εβδομαδιαίου σατιρικού περιοδικού μετά το μακελειό, υπεραμύνεται της σάτιρας και της εκκοσμίκευσης, στηλιτεύοντας όλους εκείνους τους «φανατικούς που κακοποιούν το Κοράνι» και επιθυμούν τον «θάνατο» του συγκεκριμένου εντύπου λόγω της πολιτικής του να «γελά με τη θρησκεία». Γνωστός με το ψευδώνυμο «Riss», ο Laurent Sourisseau είχε τραυματιστεί σοβαρά από τα πυρά των αδελφών Κουασί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ειδική έκδοση θα κυκλοφορήσει σε 1 εκατ. αντίτυπα μόνο στη Γαλλία και σε δεκάδες χιλιάδες σε ολόκληρο τον κόσμο​Σύμφωνα με δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα «Guardian», παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις του περιοδικού αυξήθηκαν θεαματικά μετά τα όσα τραγικά εκτυλίχτηκαν στις 7 Ιανουαρίου, οι εργαζόμενοι δηλώνουν… μόνοι στον αγώνα υπέρ της σάτιρας και της ελευθερίας της έκφρασης.

«Αισθανόμαστε υπερβολικά μόνοι. Ελπίζαμε ότι και άλλοι θα έκαναν σάτιρα επίσης» αναφέρει από τη μεριά του ο οικονομικός διευθυντής Eric Portheault, που την ώρα της επίθεσης κρύφτηκε κάτω από το γραφείο του και σώθηκε. «Κανείς δεν θέλει να μας συνοδεύσει σε αυτόν τον αγώνα επειδή είναι επικίνδυνος. Μπορεί να πεθάνεις κάνοντάς τον» προσθέτει.

Στις 10 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη μία δημόσια τελετή στην «Place de la Republique» για τα θύματα του «Charlie Hebdo», παρουσία του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Παρόμοιες εκδηλώσεις μνήμης θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης