Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σήμερα από ισραηλινά πυρά στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, ενώ περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας στη διάρκεια των διαδηλώσεων για την «Ημέρα της Γης», που πραγματοποιήθηκαν στη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Μαχμούντ Ζάκουτ, 20 ετών, σκοτώθηκε και ακόμη 37 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πυρά στην Μπέιτ Χάνουν, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ο Άντχαμ Άμπου Σελμίγια εκπρόσωπος των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας της Γάζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκρούσεις μεταξύ νεαρών που πετούσαν πέτρες και ισραηλινών στρατιωτών που έκαναν χρήση πλαστικών σφαιρών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης ξέσπασαν στο πέρασμα Καλάντια στη Ραμάλα, όπου χίλιοι άνθρωποι πήραν μέρος σε διαδήλωση κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και σημαίες των παλαιστινιακών κινημάτων.

Στην Καλάντια 194 άνθρωποι χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια κυρίως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων από τα δακρυγόνα, ενώ επτά νοσηλεύονται με τραύματα από πλαστικές σφαίρες, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου Μοχάμαντ Άγιαντ.

Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ 19 άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία έπειτα από τραυματισμούς του ίδιου τύπου, ανάμεσά τους και ένας αξιωματούχος της Φάταχ, ο Όμαρ Χαλάμπι, πρόσθεσε ο Άγιαντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Βηθλεέμ, στα νότια της Δυτικής Όχθης, 11 άνθρωποι νοσηλεύθηκαν, ανάμεσά τους ένας άνδρας 20 ετών που είναι σε κρίσιμη κατάσταση αφού χτυπήθηκε στο κεφάλι από κάνιστρο δακρυγόνου.

Στη βόρεια Δυτική Όχθη χίλιοι Παλαιστίνιοι πήραν μέρος σε διαδηλώσεις, ενώ η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 18 ανθρώπους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Επίσης, στη γειτονική Ιορδανία περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι πήραν μέρος σε διαδηλώσεις, αλλά κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και στο νότιο Λίβανο, όπου εκατοντάδες Λιβανέζοι και παλαιστίνιοι πρόσφυγες διαδήλωσαν κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Τέλος, πολλές χιλιάδες ισραηλινοί άραβες διαδήλωσαν στην Ντέιρ Χάνα, στο βόρειο Ισραήλ, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και φωτογραφίες των έξι νεκρών, στην μνήμη των οποίων πραγματοποιούνται σήμερα οι κινητοποιήσεις.

Παλαιστίνιοι ακτιβιστές είχαν καλέσει την Παρασκευή σε μια «Παγκόσμια Πορεία προς την Ιερουσαλήμ» με την ευκαιρία της επετείου της «Ημέρας της Γης» στη μνήμη έξι Αράβων που σκότωσαν οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας το 1976 σε βίαιες διαδηλώσεις εναντίον της δήμευσης αραβικών εδαφών από το Ισραήλ.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης