Καθώς απομένουν λιγότερες από πέντε εβδομάδες μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές που θα καθορίσουν τη σύνθεση του Κογκρέσου για τα επόμενα δύο χρόνια, περίπου ένας στους τρεις εγγεγραμμένους ψηφοφόρους δεν γνωρίζει το όνομα του υποψηφίου που προτείνει το κόμμα του, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και του ινστιτούτου Ipsos.

Η γνώση του ονόματος των υποψηφίων είναι κρίσιμος παράγοντας για αυτές τις εκλογές. Για τον λόγο αυτό άλλωστε οι περισσότεροι δαπανούν εκατομμύρια δολάρια σε τηλεοπτικές διαφημίσεις. Φέτος όμως πολλοί ψηφοφόροι μπορεί να επιλέξουν στρατόπεδο με βάση ένα και μόνο όνομα, που πάντως δεν θα εμφανίζεται πουθενά στα ψηφοδέλτια: εκείνο του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με τη σημερινή πόλωση, οι ψηφοφόροι επιλέγουν με βάση το κόμμα (βλέπε: αν τους αρέσει ή αν αντιπαθούν τον Τραμπ) και όχι με βάση τους τοπικούς υποψηφίους» σχολίασε ο Ρόμπερτ Έρικσον, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Η δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos δείχνει ότι το 34% των εγγεγραμμένων Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων και το 32,5% των Δημοκρατικών δεν γνωρίζουν τα ονόματα των υποψηφίων για το Κογκρέσο στις περιφέρειές τους.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 2.597 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στο διάστημα 24-30 Σεπτεμβρίου και έχει περιθώριο λάθους συν/πλην 3%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι άνθρωποι δεν ψηφίζουν τόσο υπέρ του δικού τους κόμματος όσο εναντίον του άλλου. Πραγματικά, αυτήν την εποχή, δεν έχουν σημασία τα ονόματα» ανέφερε ένας άλλος καθηγητής πολιτικών επιστημών, ο Μαρκ Χεδέρινγκτον, από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Πέρα από τα κόμματα και τα ονόματα, το φύλο μπορεί να διαδραματίσει επίσης καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις των ψηφοφόρων, είπε ο Μάικλ Κόρνφιλντ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον. Σ’ αυτό έχουν συμβάλει το κίνημα #MeToo και οι διαμαρτυρίες εναντίον του Μπρετ Κάβανο, του δικαστή που έχει προτείνει ο πρόεδρος Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο. «Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, δεν εξαρτάται απλώς από το όνομα. Οι σχέσεις των φύλων μπορεί να αναδειχθούν σε κορυφαίο ζήτημα», πρόσθεσε ο Κόρνφιλντ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης