Δεν γνωρίζει Αγγλικά ή Αραβικά, δεν φορά αλεξίσφαιρο ή κράνος, δεν τον περιμένει οικογένεια στο σπίτι κι έτσι το μόνο πράγμα που κάνει – για άγνωστους λόγους – είναι… «τουρισμό» ανάμεσα στις σφοδρές συγκρούσεις που μαίνονται στο Χαλέπι της Συρίας.

Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν εφεύρει τον όρο «war tourist» προς τιμήν του. Ο 45χρονος Τοσιφούμι Φουζιμότο είναι Ιάπωνας οδηγός βυτιοφόρου, διαζευγμένος και αποκομμένος από την οικογένειά του. Προκειμένου να… σκοτώσει την πλήξη του, όπως λέει ο ίδιος, «κάθε πρωί πηγαίνω στη γραμμή του μετώπου. Πηγαίνω μόνος μου, διότι κανένας οδηγός δεν δέχεται να πάει στο μέτωπο κι εγώ θέλω να πηγαίνω κάθε μέρα. Είναι πολύ συναρπαστικό και η έκκριση αδρεναλίνης είναι ασύγκριτη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κρατώντας δύο φωτογραφικές μηχανές και μία βιντεοκάμερα, κυκλοφορεί εδώ και μία εβδομάδα στις συνοικίες τους Χαλεπίου, ντυμένος μάλιστα με στρατιωτική στολή του ιαπωνικού στρατού και έχει γίνει ατραξιόν, ενώ ανεβάζει στο Διαδίκτυο τις περιπέτειές του.

Επίσης, από τη στιγμή που δεν ξέρει ούτε Αγγλικά ούτε Αραβικά, συνεννοείται όσο μπορεί μέσω του λογισμικού μετάφρασης της Google και κυκλοφορεί χωρίς κράνος ή αλεξίσφαιρο γιλέκο, «διότι είναι πολύ βαριά, όταν πρέπει να τρέξεις».

«Πηγαίνω στην πρώτη γραμμή, με τους στρατιώτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Είμαι τουρίστας σε εμπόλεμη ζώνη» δηλώνει περήφανα ο Τοσιφούμι Φουζιμότο, ο οποίος μέχρι πρότινος απλώς μετέφερε με βυτιοφόρο νερό ή σοκολάτα στην Οζάκα, το Τόκιο και το Ναγκασάκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, το Χαλέπι δεν είναι το πρώτο μέρος όπου ο παράτολμος Γιαπωνέζος κάνει τουρισμό σε εμπόλεμη ζώνη. Όπως υποστηρίζει, είχε βρεθεί στην Υεμένη τον Σεπτέμβριο 2012, κατά τη διάρκεια των αιματηρών συγκρούσεων γύρω από την αμερικανική πρεσβεία, στο Κάιρο στη διάρκεια της αιγυπτιακής εξέγερσης, στη Χομς στην Κεντρική Συρία, στο τέλος του 2011, όπου πήρε μέρος σε αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις φωνάζοντας «Αλλάχ Ακμπάρ», ενώ προγραμματίζει μία διαμονή στους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν.

«Δεν είμαι στόχος για τους σκοπευτές, διότι είμαι τουρίστας, δεν είμαι δημοσιογράφος όπως εσείς. Δεν φοβάμαι ότι θα με πυροβολήσουν ή θα με σκοτώσουν. Είμαι κάτι ανάμεσα σε σαμουράι και καμικάζι… Ανεβάζω τις φωτογραφίες μου στο ίντερνετ, για να τις βλέπουν οι φίλοι μου» δηλώνει.

Ο ερασιτέχνης ψαράς και κυνηγός είπε στους φίλους του στην Ιαπωνία ότι φεύγει για διακοπές στην Τουρκία. Έφτασε εκεί με 2.500 δολάρια και πέρασε κρυφά τη μεθόριο μεταξύ Συρίας και Τουρκίας. Δίνει 25 δολάρια την ημέρα σε έναν Σύρο που του προσφέρει στέγη και του επιτρέπει να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο, για να ανεβάζει φωτογραφίες και βίντεο.

Είναι πατέρας τριών κοριτσιών, των οποίων τα ίχνη έχει χάσει «εδώ και περισσότερο από πέντε χρόνια. Όπως υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος «η περιπλάνηση αυτή είναι το μόνο πράγμα που κάνει τη φωνή να τρέμει και τα μάτια να δακρύζουν»…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης