Η ανακοπή του μεταναστευτικού και προσφυγικού κύματος προς την Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο του σημερινού συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ. Στο στόχαστρο η αντιμετώπιση των διακινητών.

Οι υπ. Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ θέτουν σήμερα επί τάπητος τις προτάσεις της Κομισιόν για την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των διακινητών προσφύγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπε πρόσφατα ο αρμόδιος για τη μετανάστευση, κοινοτικός Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, στόχος είναι η συστηματική αναζήτηση του επίμαχων πλοιαρίων, η σύλληψη των διακινητών και η επί τόπου καταστροφή των πλοιαρίων και των υποδομών τους στη Λιβύη.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι εκτίμησε ότι το συμβούλιο των υπουργών θα δώσει σήμερα το πράσινο φως. Αυτό, σύμφωνα με την ίδια, θα αυξήσει τις πιθανότητες να υιοθετήσει και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικό ψήφισμα στη βάση του Άρθρου 7.

Προέχει η διάσωση ανθρώπων

«Συνιστούν όμως τα σχέδια αυτά την ενδεδειγμένη απάντηση στο προσφυγικό δράμα;». Αναρωτήθηκε σε συνέντευξή του στην γερμανική Ραδιοφωνία ο επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας του γερμανικού κοινοβουλίου Χανς-Πέτερ Μπάρτελς:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σίγουρα δεν είναι η ενδεδειγμένη απάντηση, αλλά στην καλύτερη των περιπτώσεων απλώς ένα μικρό μέρος ενός ευρύτερου πλαισίου δράσης. Η καταστροφή των πλοιαρίων άλλωστε μπορεί να γίνει μόνον όταν έχεις σώσει προηγουμένως τους πρόσφυγες.

(…) Το πρόβλημα όμως δεν πρόκειται να λυθεί με αυτό τον τρόπο. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι στη βόρεια Αφρική οι οποίοι θα θέλουν να διασχίσουν τη Μεσόγειο και οι οποίοι θα βρίσκουν πλοία. Εκτιμώ ότι η στρατιωτική συνεισφορά μας έγκειται στη διάσωση των ανθρώπων. Κατ΄ επέκταση θα πρέπει να υπάρξει πλήρης ενημέρωση προκειμένου να έχουμε πλήρη εικόνα της κατάστασης. Θεωρώ δύσκολη την καταστροφή των υποδομών στη Λιβύη καθώς αφενός στη χώρα αυτή δεν λειτουργεί το κράτος και αφετέρου πιστεύω ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι πραγματικά διατεθειμένη να αναλάβει εκεί δράση».

Το παράδειγμα της Σομαλίας

Σε αντίθεση με την Φεντερίκα Μογκερίνι και με δεδομένες τις ενστάσεις που διατυπώνονται κυρίως εκ μέρους της Ρωσίας, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός εκτιμά ότι είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν υπάρξει σχετικό ψήφισμα από το ΣΑ του ΟΗΕ προκειμένου να ξεκινήσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη.

«Εάν ξεκινούσε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην επικράτεια της Λιβύης, η Ευρώπη θα πειραματιζόταν σε ένα νέο πολιτικό πεδίο. Έχουμε μια αποστολή στις ακτές της Σομαλίας για την καταπολέμηση των πειρατών.
Εκεί η ΕΕ έχει το δικαίωμα να καταστρέφει από τα ελικόπτερα τα πλοία των πειρατών. Μην νομίζει κάποιος ότι επρόκειτο για μια ιδιαίτερα πετυχημένη αποστολή. Όλα αυτά τα χρόνια εξάλλου έγινε μόλις μια φορά. Η πραγματική επιτυχία κατά των πειρατών έγκειται στο ότι προσφέρθηκε μεγαλύτερη προστασία στα πλοία, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το επιχειρηματικό μοντέλο των πειρατών. Στην περίπτωση της Μεσογείου, δεν έχουμε την ίδια επιλογή. Από τη στιγμή που οι άνθρωποι βγαίνουν στα ανοιχτά, οι διακινητές έχουν πετύχει το στόχο τους».

Αυτό που προέχει τώρα, σύμφωνα με τον ίδιο είναι αφενός, να προσφέρει η ΕΕ βοήθεια στις χώρες προέλευσης των μεταναστών και προσφύγων και αφετέρου να υπάρξει συμφωνία για την δικαιότερη κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ένωσης.

«Εκτιμώ ότι η στρατιωτική συνεισφορά μας έγκειται στη διάσωση των ανθρώπων» ανέφερε ο Χανς-Πέτερ Μπάρτελς.

Σε αντίθεση με την Φεντερίκα Μογκερίνι και με δεδομένες τις ενστάσεις που διατυπώνονται κυρίως εκ μέρους της Ρωσίας, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός εκτιμά ότι είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν υπάρξει τελικά ψήφισμα από το ΣΑ του ΟΗΕ προκειμένου να ξεκινήσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη.

«Εάν ξεκινούσε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην επικράτεια της Λιβύης, η Ευρώπη θα πειραματιζόταν σε ένα νέο πολιτικό πεδίο. Έχουμε μια αποστολή στις ακτές της Σομαλίας για την καταπολέμηση των πειρατών. Εκεί η ΕΕ έχει το δικαίωμα να καταστρέφει από τα ελικόπτερα τα πλοία των πειρατών. Μην νομίζει κανείς ότι επρόκειτο για μια ιδιαίτερα πετυχημένη αποστολή. Όλα αυτά τα χρόνια εξάλλου έγινε μόλις μια φορά. Η πραγματική επιτυχία κατά των πειρατών έγκειται στο ότι προσφέρθηκε μεγαλύτερη προστασία στα πλοία, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το επιχειρηματικό μοντέλο των πειρατών. Εδώ δεν έχουμε αυτή την επιλογή. Από τη στιγμή που οι άνθρωποι βγαίνουν στα ανοιχτά, οι διακινητές έχουν πετύχει το στόχο τους».

Αυτό που προέχει τώρα, σύμφωνα με τον ίδιο είναι αφενός, να προσφέρει η ΕΕ βοήθεια στις χώρες προέλευσης των μεταναστών και προσφύγων και αφετέρου να υπάρξει συμφωνία για την δικαιότερη κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ένωσης.

Πηγή: Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης