Ενδείξεις για ύπαρξη νερού στη Σελήνη

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2009, 05:10
Ενδείξεις για ύπαρξη νερού στη Σελήνη
Τα αξιοσημείωτα αποτελέσματα τριών αποστολών στη Σελήνη, αναμένεται να δημοσιευτούν την ερχόμενη Παρασκευή στο περιοδικό "Science".

Oι τρεις διαφορετικές αποστολές στη Σελήνη εντόπισαν σαφείς ενδείξεις για την ύπαρξη νερού, το οποίο προφανώς είναι συγκεντρωμένο στους πόλους της και πιθανόν να σχηματίστηκε από τον ηλιακό άνεμο.

Ο καθηγητής Καρλ Πίτερς του πανεπιστημίου Brown και οι συνεργάτες του εξέτασαν τα δεδομένα από την πρώτη αποστολή της Ινδίας στη Σελήνη, με το διαστημικό όχημα Chandrayaan, και εντόπισαν σπεκτρογραφικά ίχνη νερού. Το νερό εμφανίζει να έχει μεγαλύτερη πυκνότητα κοντά στους πόλους της Σελήνης, ανέφεραν.

Από την άλλη, η Τζέσικα Σάνσαϊν του πανεπιστημίου του Maryland και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν την υπέρυθρη χαρτογράφηση από το διαστημικό όχημα Deep Impact για να απεικονίσουν το νερό σε όλη την επιφάνεια της Σελήνης, ενώ ο Ρότζερ Κλαρκ του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν ένα σπεκτρόμετρο, το οποίο διαχωρίζει τα κύματα φωτός για να αναλύσει τα στοιχεία και τις χημικές ουσίες που αντανακλώνται σε αυτά- από το διαστημικό σκάφος Cassini- για να αναγνωρίσουν την ύπαρξη νερού.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2009, 05:10