Εννέα Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και επτά παιδιά, σκοτώθηκαν το πρωί στη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στη Ράφα, στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών.

Τα θύματα ανήκαν σε μια οικογένεια που διέμενε στην κατοικία που αποτέλεσε στόχο της επίθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τα θύματα της πρωινής επιδρομής στη Ράφα, ο αριθμός των νεκρών Παλαιστίνιων από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας στις 8 Ιουλίου έφθασε τους 485.

Προσοχή ακολουθούν πολύ σκληρές εικόνες:

Τριήμερο πένθος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Παλαιστίνιοι θρηνούν τους νεκρούς τους από τους κυριακάτικους βομβαρδισμούς στη συνοικία Σετζάγια της πόλης Γάζας. Παιδιά με θραύσματα βομβών στα κορμιά τους ουρλιάζουν, τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη. Τριήμερο πένθος κήρυξε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς μετά τους σφοδρούς και αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς στη συνοικία Σετζάγια της πόλης Γάζας.

Τουλάχιστον 87 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ αυτών πολλές γυναίκες και παιδιά, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 425. Πρόκειται για την πιο αιματοβαμμένη μέρα των τελευταίων πέντε χρόνων στη Γάζα.
Στις πρεσβείες και στις διπλωματικές αντιπροσωπείες ανά τον κόσμο κυματίζει μεσίστια η παλαιστινιακή σημαία.

Η περιγραφή δεν γίνεται από κάποιον σχολιαστή, αλλά πρόκειται για το κεντρικό θέμα της ιστοσελίδας της Deutsche Welle, το οποίο συνεχίζει:

Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι κάτι περισσότερο από τραγική. Στο νοσοκομείο Σίφα κάθε λεπτό φτάνει και από ένας τραυματίας, μεταξύ αυτών παιδιά που ουρλιάζουν από τον πόνο, αφού το σώμα τους φέρει πληγές από θραύσματα βομβών. «Οι βόμβες έπεφταν ασταμάτητα πάνω μας. Τρέχαμε στους δρόμους για να σωθούμε» διηγείται μια απελπισμένη μητέρα. Ο ισραηλινός στρατός δικαιολόγησε τους μαζικούς βομβαρδισμούς με το επιχείρημα ότι η Χαμάς διατηρεί στη Σετζάγια τους πυραύλους, τα τούνελ και έχει εκεί το κέντρο του αρχηγείου της. «Πριν από μέρες καλέσαμε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή, αλλά η Χαμάς επέμενε να παραμείνουν για να βρίσκονται σε γραμμή πυρός» δήλωσε Ισραηλινός εκπρόσωπος.

Έπειτα από πιέσεις της διεθνούς επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού το Ισραήλ και η Χαμάς αναγκάστηκαν να αποδεχθούν συμφωνία εκεχειρίας λίγων ωρών για ανθρωπιστικούς λόγος, η οποία όμως παραβιάστηκε την πρώτη ώρα. «Η εκεχειρία παραβιάστηκε και εμείς αναγκαστήκαμε να επιστρέψουμε τα πυρά» δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Την ισραηλινή θέση υιοθέτησε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, λέγοντας ότι η Χαμάς «αρνείται πεισματικά την εκεχειρία».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης