Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο ανακοίνωσε σήμερα ότι οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν την αγορά εργασίας θα εγκριθούν μέχρι τις 10 Ιουνίου, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων.

Η Ένωση των εργοδοτών (CEOE) και τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα των εργαζομένων, τα UGT και CCOO, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία σε ένα κείμενο που θα αφορούμε τη μεταρρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό και την ευελιξία του συστήματος διαπραγματεύσεων ανά κλάδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Θαπατέρο είχε προειδοποιήσει το πρωί ότι σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, “την Παρασκευή, 10 Ιουνίου, η κυβέρνηση θα εγκρίνει (το υπουργικό συμβούλιο) τη μεταρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων”. Η μεταρρύθμιση, την οποία η ισπανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα κάνει, “θα εγκριθεί με ή χωρίς συμφωνία”, συνδικάτων και εργοδοτών, ανέφερε το δημόσιο ραδιόφωνο της χώρας.

Συνδικάτα και εργοδοτικές ενώσεις συζητούσαν επί μήνες τη μεταρρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων, την τελευταία σημαντική αλλαγή που θεωρείται απαραίτητη για την ισπανική οικονομία, προκειμένου να μειωθεί το πολύ υψηλό ποσοστό της ανεργίας (έφτασε το 21,29% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους), μετά τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, το τραπεζικό σύστημα και τις συντάξεις.

 Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ισπανία θεωρούνται περιοριστικές από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Τράπεζα της Ισπανίας και η μεταρρύθμιση στοχεύει στη μεγαλύτερη ευελιξία του συστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης