Ποια είναι τα μυστικά που διατηρούν εδώ και εννιά δεκαετίες τη σορό του «ηγέτη της παγκόσμιας εργατικής τάξης», Βλαντίμιρ Λένιν; Πριν ενενήντα χρόνια, την ημέρα του θανάτου του Λένιν, στις 21 Ιανουαρίου 1924, στην Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος και στο Συμβούλιο Εθνικών Επιτρόπων άρχισαν να φτάνουν τηλεγραφήματα και επιστολές με την παράκληση να μην ταφεί το σώμα του ηγέτη του κόμματος των μπολσεβίκων. Ύστερα από λίγες μόνο ημέρες εμφανίστηκε στην Κόκκινη πλατεία το Μαυσωλείο, με βάση το σχέδιο του Αλεξέι Στσούσεφ.

Για την ετοιμασία του σχεδίου της πυραμίδας τριών βαθμίδων χρειάστηκε μισή νύχτα, ενώ για την κατασκευή λιγότερο από τρεις ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Στσούσεφ παρουσίασε το ξύλινο κτίριο μορφής κύβου με πλευρές τριών μέτρων και δύο μικρότερους κύβους από πάνω, πρωτότυπο του οποίου -σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα- αποτέλεσαν οι πυραμίδες των Αιγύπτιων Φαραώ. Το σχέδιο του αρχιτέκτονα εγκρίθηκε κι έτσι εμφανίστηκε το Μαυσωλείο του Λένιν. Η κατασκευή του Μαυσωλείου στην τελική, πέτρινη μορφή του, ξεκίνησε το 1929. Ήταν μια σχεδόν ακριβής επανάληψη του ξύλινου προτύπου που είχε κατασκευαστεί με το σχέδιο του Στσούσεφ. Η μνημειακή κατασκευή υλοποιήθηκε σε κοκκινόμαυρους τόνους από γρανίτη, πορφυρίτη και λαβραδορίτη («μαύρη φεγγαρόπετρα»).

Στην σοβιετική περίοδο, το κτίριο του Μαυσωλείου με το πολύπλοκο σύστημα εσωτερικής του διαμόρφωσης ανήκε στο κράτος και ίσχυαν αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας. Την ευθύνη γι’ αυτό είχαν οι αρχές της Εθνική Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων (NKVD) και της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (KGB).

Κάθε τόσο στη Ρωσία θέμα του δημόσιου διαλόγου γίνεται το ερώτημα: Να ταφεί το σώμα του Λένιν που εκτίθεται στο μαυσωλείο, στην Κόκκινη πλατεία, ή όχι;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν τώρα οι αρχές αποφασίσουν την ταφή, θα αντιμετωπίσουν χιλιάδες νομικά ζητήματα. Ποιος θα ακυρώσει το πλήθος των υπηρεσιακών αποφάσεων, εντολών, μεταξύ αυτών και διαταγμάτων της κυβέρνησης της ΕΣΣΔ, αποχαρακτηρίζοντάς τις;

Τα έγγραφα σχετικά με την ταφή του Λένιν και τη δημιουργία του πρώτου ξύλινου Μαυσωλείου εξακολουθούν να φυλάσσονται στο 2ο (απόρρητο) τμήμα απογραφών Ν 16 της Επιτροπής για τη διαιώνιση της μνήμης του Λένιν, το οποίο είναι κρυμμένο στα έγκατα του πρώην κεντρικού κομματικού Αρχείου του πρώην Ινστιτούτου Μαρξισμού-Λενινισμού που υπαγόταν στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ ΕΣΣΔ.

Σύντομα, αυτό το απόρρητο Αρχείο θα συμπληρώσει 90 χρόνια. Έχουν παρέλθει όλα προβλεπόμενα από το νόμο -λογικά αλλά και αδιανόητα- χρονικά όρια απορρήτου; Γιατί δεν έχει επιτραπεί να δημοσιοποιηθούν τα έγγραφα; Γιατί μέχρι τώρα η ταφή του Λένιν προκαλεί κάποιο τρόμο; Επειδή, στο υλικό αυτής της επιτροπής μπορεί να είναι κρυμμένες οι συνταγές με τη μυστική σύνθεση του μαγικού υγρού το οποίο εφηύραν για την αιώνια διατήρηση του σώματος του ηγέτη, οι Βορομπιόφ και Ζμπάρσκι.

Από το 1953 έως το 1961 βρισκόταν εκεί, διατηρημένο με την ίδια τεχνολογία η σορός του Στάλιν, που τελικά ετάφη ύστερα από ομόφωνη απόφαση του 22ου συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ.
Η συζήτηση που προκαλείται κάθε τόσο στη Ρωσία, για το ενδεχόμενο ταφής του Λένιν, ενοχλεί τις φιλικές της χώρες στην Ασία.

Εκεί όπου διατηρούνται «για πάντα» τα σώματα του προέδρου Χο Τσι Μινχ, του «μεγάλου οδηγητή» προέδρου, Μάο, του «μεγάλου ηγέτη», Κιμ Ιλ Σουνγκ (και όπως όλα δείχνουν, και το σώμα του πρόσφατα αποθανόντος Κιμ Γιονγκ Ιλ), θα θέλουν για πολύ ακόμα να βλέπουν το Μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

Ταρίχευση

Η ταρίχευση της σωρού του Λένιν ξεκίνησε μόνον αφότου πέρασαν δυο μήνες από το θάνατό του, στα τέλη Μαρτίου του 1924.

Το καθήκον για τη διατήρηση του σώματος του Λένιν ανέλαβαν ο χημικός, Μπορίς Ζμπάρσκι, και ο ανατόμος από το Χάρκοβ, Βλαντίμιρ Βορομπιόφ. Οι Ζμπάρσκι και Βορομπιόφ είχαν να φέρουν εις πέρας ένα καθόλου απλό έργο, να δημιουργήσουν μια ιδιαίτερη μέθοδο για τη διάσωση του σώματος του ηγέτη από τη φθορά, εφόσον η κατάψυξη δεν βοηθούσε σε αυτή την περίπτωση. Πόσο μάλλον, αφού οποιοδήποτε τυχαίο γεγονός μπορούσε να οδηγήσει στην απόψυξη των ιστών και την περαιτέρω ανεπανόρθωτη φθορά τους.
Επίσης, δεν ήταν κατάλληλος και ο τρόπος των αρχαίων Αιγυπτίων, δηλαδή η μουμιοποίηση, καθώς με τη διαδικασία αυτή δεν χάνεται μόνο το 70% του βάρους, αλλά και παραμορφώνονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Τότε οι επιστήμονες αποφάσισαν να εφαρμόσουν τη βαλσάμωση.

Έχουν περάσει 90 χρόνια και η χημική σύνθεση του μίγματος παραμένει απόρρητη.

Τα άλλα μαυσωλεία

Στη Βουλγαρία η οποία έχει ενταχθεί από καιρό στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Το ζήτημα για το σώμα του κομμουνιστή ηγέτη Δημητρόφ –του καλύτερου μαθητή του Στάλιν- επιλύθηκε εκεί γρήγορα, με συνοπτικές διαδικασίες αρκετά χρόνια πριν.

Οι αρχές, μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος φρόντισαν για την ταφή και ανατίναξαν το μεγαλοπρεπές μαυσωλείο. Οι εικόνες από εκείνη την έκρηξη έκαναν το γύρο του κόσμου και έχουν ακόμη ζήτηση στο YouTube.

Τέλος, ο βαλσαμωμένος με τη σοβιετική συνταγή ηγέτης και ο πρώτος πρόεδρος της Αγκόλας, Αγκοστίνιο Νέτο, ετάφη εκ νέου ταχύτατα και πριν από αρκετό καιρό, επειδή το μαγικό μίγμα των καθηγητών Βορομπιόφ και Ζμπάρσκι απεδείχθη αναποτελεσματικό στις αφρικανικές συνθήκες.

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης
Πηγή: «Ρωσία Τώρα»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης