Οκτώ συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας με αρκετές αφρικανικές χώρες έκλεισε η Βενεζουέλα, με την ευκαιρία της δεύτερης συνόδου Νοτίου Αμερικής-Αφρικής (ASA), που οργανώθηκε το Σαββατοκύριακο στη νήσο Μαργαρίτα, ανακοίνωσε χθες ο υπουργεό Ενεργείας και Πετρελαίου, Ραφαέλ Ραμίρες.

Οι κυριότερες συμφωνίες υπογράφηκαν με τη Νότιο Αφρική, το Πράσινο Ακρωτήριο, το Σουδάν και τη Μαυριτανία. Με τη Νότιο Αφρική και την πετρελαϊκή της εταιρεία Petrosa υπογράφηκε συμφωνία για την κοινή εκμετάλλευση έτοιμων κοιτασμάτων πετρελαίου και ανάπτυξη τεχνολογίας για υγροποιημένο φυσικό αέριο. Με τη Μαυριτανία, η συμφωνία αφορά στη διΰλιση και τις προοπτικές παραγωγής πετρελαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώτος εξαγωγέας πετρελαίου στη Λατινική Αμερική υπέγραψε επίσης συμφωνίες σε πολλούς άλλους τομείς (ορυχεία, επιστήμες, τεχνολογία, τρόφιμα και γεωργικά προϊόντα) με τον Νίγηρα, το Σουδάν, τη Ναμίμπια και το Μάλι, τόνισε ο ίδιος υπουργός.

Στην τελική διακήρυξή τους, οι χώρες της ASA καλούν σε ανάπτυξη «της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών» και στη «δημιουργία συνθηκών» για την αύξηση του αριθμού των κοινών αφρικανο-νοτιοαμερικανικών επιχειρήσεων προκειμένου «να ενισχυθούν οι επενδύσεις και το εμπόριο στον νότο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης