Την εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου επιδιώκει να αναπτύξει ταχύτατα η Ουκρανία, επιζητώντας εναγωνίως την ενεργειακή απεξάρτησή της από τη Ρωσία. Ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος επισκέπτεται το Σάββατο τη Μόσχα, καθώς οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες διακινδυνεύουν τον τρίτο πόλεμο τιμών μεταξύ τους μέσα στα τελευταία έξι χρόνια, κυβερνητικός αξιωματούχος στο Κίεβο διαρρέει σε ουκρανική εφημερίδα ότι η κυβέρνηση Γιανούκοβιτς ενδέχεται να υπογράψει μέσα στον Σεπτέμβριο συμβόλαια παραγωγής φυσικού αερίου με πλειάδα ενεργειακών πολυεθνικών.

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti μεταδίδει ότι πηγή του ουκρανικού υπουργείου Ενέργειας και Παραγωγής Λιθανθράκων δήλωσε στην οικονομική εφημερίδα Kommersant Ukraina, ότι το Κίεβο ενδέχεται να υπογράψει μέσα στον Σεπτέμβριο συμβόλαια παραγωγής φυσικού αερίου, συνολικής αξίας 1 δισ. δολαρίων, με τις αμερικανικές ExxonMobil και Halliburton, την ιταλική Eni και τη γαλλική Total.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ελπίζουμε ότι η συμφωνία θα μας επιτρέψει να τριπλασιάσουμε την εγχώρια παραγωγή μας, σε δύο με τρία χρόνια», δήλωσε η πηγή του υπουργείου στην Kommersant Ukraina. Στις αρχές του μήνα, οι ουκρανικές αρχές υπέγραψαν συμβόλαιο, αξίας 800 εκατ. δολαρίων, με τη Royal Dutch Shell, για την παραγωγή φυσικού αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η Ουκρανία, η οποία εξαρτάται από τη Ρωσία για την κάλυψη ποσοστού μεγαλύτερου του 60% των αναγκών της σε φυσικό αέριο, επιζητά τη μείωση των εισαγωγών της το 2015 στα 12,5 δισ. κυβικά μέτρα, από 40 δισ. κυβικά μέτρα φέτος. Επιθυμεί επίσης τη μείωση της αναμενόμενης για το 2012 τιμής των 415 δολαρίων ανά κυβικό μέτρο στα 230 δολάρια ανά κυβικό μέτρο.

Η Μόσχα εμμένει στη δεκαετούς ισχύος συμφωνία που υπογράφηκε το 2009 με την τέως Ουκρανή πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο, μετά τον πόλεμο τιμών μεταξύ των δύο χωρών τον Ιανουάριο του ίδιου έτους, που είχε ως αποτέλεσμα να διακοπούν οι παραδόσεις φυσικού αερίου σε περίπου είκοσι χώρες για δύο παγωμένες χειμωνιάτικες εβδομάδες τον Ιανουάριο του 2009. Η Γιούλια Τιμοσένκο δικάζεται με την κατηγορία ότι επέτρεψε, τότε, χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης την υπογραφή συμφωνίας για την αγορά 33 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων από τη Ρωσία το χρόνο σε καθόλου συμφέρουσα για το Κίεβο τιμή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαπραγματευτική ισχύς της Μόσχας στις συνομιλίες αυξήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν η Gazprom άρχισε να αποστέλλει φυσικό αέριο μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream στη Βαλτική, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Βίκτορ Γιανουκόβιτς αρνείται να παραδώσει τον έλεγχο της ουκρανικής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου NAK Naftogaz Ukrainy, αντί καινούργιου συμβολαίου. Α

Αρνείται επίσης, να συμμετάσχει σε τελωνειακή ένωση με τη Ρωσία, το Καζακστάν και τη Λευκορωσία, κερδίζοντας επιδοτούμενες εξαγωγικές τιμές, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα περιόριζε τα περιθώριά του να διαπραγματευθεί συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρώπη των 27, ως πρώτο βήμα για είσοδο της Ουκρανίας στην ΕΕ ως πλήρες μέλος.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης