Τα ηφαίστεια Φουέγο και Πακάγια, κοντά στην πρωτεύουσα της Γουατεμάλας, υπό παρακολούθηση από τις αρχές της χρονιάς, έχουν μπει σε φάση έκρηξης, προειδοποίησε χθες Σάββατο, το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας της χώρας.

Στο Φουέγο, το οποίο απέχει 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας και το στόμιο του κρατήρα του οποίου βρίσκεται σε υψόμετρο 3.763 μέτρων, σημειώθηκαν ασθενούς ως μέτριας ισχύος εκρήξεις τη νύχτα και το πρωί, με αποτέλεσμα στήλες ηφαιστειακής τέφρας να φθάσουν σε ύψος 4.500 μέτρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Πακάγια, σε υψόμετρο 2.552 μέτρων, περίπου 25 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, συνεχίζει να καταγράφεται «αυξημένο επίπεδο δραστηριότητας» και μια ροή λάβας έρπει στις πλαγιές του. Εκρήξεις έστειλαν ηφαιστειακή τέφρα σε ύψος σχεδόν 3.000 μέτρων και μέρος της έπεσε σε κοντινά χωριά.

Ένα τρίτο ηφαίστειο, το Σαντιαγκίτο, που φτάνει τα 2.500 μέτρα ύψος και βρίσκεται περίπου 230 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, έχει επίσης ενεργοποιηθεί.

Στα τρία ηφαίστεια κατά περιόδους καταγράφεται εναλλασσόμενη δραστηριότητα, όπως τον Ιούλιο και στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2020, όταν τέθηκαν υπό στενή παρακολούθηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την 3η Ιουνίου 2018 το Φουέγο μπήκε σε φάση ισχυρής έκρηξης, εκλύοντας ποτάμια λάβας και ηφαιστειακή τέφρα που έπληξαν πολλές κοινότητες. Οι πυροκλαστικές ροές και η βροχή καυτής τέφρας, φαινόμενα που παρομοιάστηκαν με όσα συνέβησαν στην Πομπηία το 79 μ. Χ., έσβησαν από τον χάρτη το χωριό Σαν Μιγκέλ Λος Λότες. Τουλάχιστον 202 χωρικοί έχασαν την ζωή τους, άλλοι 229 κηρύχθηκαν αγνοούμενοι.

Τον Μάιο του 2010, εικονολήπτης είχε πεθάνει στο Πακάγια, όταν εισέπνευσε τοξικά αέρια που εκλύθηκαν από τον κρατήρα κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης