Στην ενίσχυση της ασφάλειας και της προστασίας της Αδριατικής θάλασσας, με στόχο την πρόληψη ατυχημάτων και την αποτροπή της θαλάσσιας ρύπανσης προχωρά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA), σύμφωνα με όσα προκύπτουν από δηλώσεις της εκτελεστικής διευθύντριάς του, Μάγια Μάρκοβσιτς Κόστελατς στο κροατικό πρακτορείο ειδήσεων “Hina”.

«Έχουμε 17 πλοία που έχουν αναπτυχθεί σε διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης για να βοηθήσουν τις χώρες στις εργασίες καθαρισμού σε περίπτωση ρύπανσης. Επιπλέον, έχουμε παράσχει σε χώρες εξοπλισμό για την αντιμετώπιση φαινομένων ρύπανσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, συμπεριλαμβανομένης και της Κροατίας, είναι λιγότερο εξοπλισμένες σε σχέση με τις βόρειες χώρες. Γι’ αυτόν τον λόγο, σημείωσε η κ. Κόστελατς, ο EMSA διαθέτει περισσότερο εξοπλισμό στις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

«Η κυκλοφορία στην Αδριατική Θάλασσα αυξάνεται. Πρόκειται για ένα θετικό γεγονός τόσο για τους λιμένες όσο και για την οικονομική ανάπτυξη των χωρών της ευρύτερςη περιοχής. Ομως, ταυτόχρονα, αυξάνεται και ο κίνδυνος ατυχημάτων», τόνισε η κ. Κόστελατς.

Ο EMSA έχει ανακοινώσει νέο διαγωνισμό για πλοίο που θα βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην Αδριατική. Ένα τέτοιο σκάφος με τον απαραίτητο εξοπλισμό καθαρισμού αγκυροβολήθηκε στην Τεργέστη και χρησιμοποιήθηκε σε μια άσκηση στη νότια κροατική παράκτια πόλη του Σπλιτ, τον Μάιο του 2018. Στην άσκηση συμμετείχαν η Κροατία, η Σλοβενία και το Μαυροβούνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο EMSA έχει αναθέσει στην Κροατία να διατηρεί εξοπλισμό ταχείας απόκρισης σε περίπτωση θαλάσσιας ρύπανσης, αξίας περίπου 1 εκατ. ευρώ και τα αεροσκάφη του οργανισμού να πετούν από το νησί του Μπρακ για να παρακολουθούν την κυκλοφορία των πλοίων. Η αξία αυτής της υπηρεσίας είναι 1,5 εκατ. ευρώ. Αυτές οι δράσεις, σύμφωνα με την κ. Κόστελατς, θα ενισχύσουν περαιτέρω την περιβαλλοντική προστασία στην Αδριατική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης