Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι ενίσχυσε τους ελέγχους στο κρέας που προέρχεται από την Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μετά το κλείσιμο από το Βερολίνο χιλιάδων αγροτικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την διοξίνη.

Η ρωσική υπηρεσία παρακολούθησης της γεωργίας δεν διευκρίνισε ποιες είναι οι άλλες χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ανακοίνωση που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέρεται ότι η Ρωσία μπορεί να απαγορεύσει τις εισαγωγές κρέατος εάν δεν λάβει επίσημη πληροφόρηση σχετικά με την κατάσταση το ταχύτερο δυνατόν, και επίσης αν δεν ικανοποιηθεί από τα μέτρα ελέγχου που εφαρμόζονται από τους Ευρωπαίους.

«Διατηρούμε το δικαίωμα να επιβάλλουμε περιορισμούς στις προμήθειες προς την ρωσική αγορά τροφίμων ζωϊκής προέλευσης από περιοχές υψηλού κινδύνου», διευκρινίζεται.

Η Γερμανία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έκλεισε 4.700 αγροτικές επιχειρήσεις, κυρίως εκτροφεία χοίρων, και κατέστρεψε 100.000 αυγά, λόγω του κινδύνου μόλυνσης των ζωοτροφών από διοξίνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ρωσική υπηρεσία από την πλευρά της εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την έλλειψη ενημέρωσης από την Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ δήλωσε ότι έχει υποβάλει επίσημο αίτημα για ενημέρωση.

«Η ΕΕ εξακολουθεί να στερείται ενός μηχανισμού για ταχεία αντίδραση σε καταστάσεις που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες για τα ζώα και τους ανθρώπους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Αλεξέι Αλεξεγιένκο, στο πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφάξ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης