Στην ενίσχυση των «κυανόκρανων» στα σύνορα του Σουδάν με το Νότιο Σουδάν θα προχωρήσει ο Ο.Η.Ε. σύμφωνα με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να διασφαλιστεί η εύθραυστη ειρήνη μεταξύ των δύο πλευρών. Η απόφαση ανακοινώθηκε το Σάββατο, ελάχιστες ώρες πριν την επίσημη τελετή για την ανεξαρτησία του Νότιου Σουδάν.

Η ειρηνευτική δύναμη του Ο.Η.Ε. στο Σουδάν (UNMIS) εγκαταστάθηκε το 2005 όταν και υπογράφτηκε η ειρηνευτική συμφωνία που τερμάτιζε τον αιματηρό 20ετη εμφύλιο μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με το περιεχόμενό της προβλεπόταν η ανάπτυξη στρατιωτιών και της Αφρικανικής Ένωσης στο Νταρφούρ (UNAMID), δύναμη που παραμένει στην περιοχή μέχρι σήμερα. Ο Ο.Η.Ε. σχεδιάζει να ενισχύσει την ειρηνευτική αποστολή με 7 χιλ. στρατιώτες και 900 άνδρες της πολιτοφυλακής, με τους τελευταίους να προέρχονται από το Νότιο Σουδάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για τη στάση που θα κρατήσει ο πρόεδρος του Σουδάν, Omar al-Bashir, στο ζήτημα των διαφιλονικούμενων περιοχών Αμπιέι και νότιου Κορδοφάν, οι οποίες είναι πλούσιες σε πετρέλαιο. Πρόσφατα είχε ξεκαθαρίσει ότι το νότιο Κορδοφάν ανήκει στη χώρα του, τονίζοντας ότι ο στρατός θα επέμβει εκ νέου προκειμένου να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας του. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Νότιου Σουδάν, Salva Kiir, δηλώνει ότι δεν επιθυμεί μια νέα πολεμική σύρραξη καθώς αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η ανάπτυξη της χώρας του, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη γεωργία.

Διαβάστε επίσης:
Δεν κάνει πίσω ο πρόεδρος του Σουδάν, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 2 Ιουλίου 2011, 02:20

Χωρίς νάρκες για μια καινούρια αρχή, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 3 Απριλίου 2011, 02:20

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης