Η πρόθεση της Γερμανίας να αναλάβει περισσότερο ενεργό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή, αποτυπώνεται στη «νέα Λευκή Βίβλο», του γερμανικού υπουργείου Αμύνης που προβλέπει μεγαλύτερη συμμετοχή του γερμανικού στρατού σε αποστολές του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Όπως αναφέρεται στη νέα Λευκή Βίβλο, «ο ορίζοντας της Γερμανίας σε ό,τι αφορά την πολιτική για την ασφάλεια είναι παγκόσμιος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γερμανικός στρατός θα συμμετέχει σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι στο παρελθόν σε αποστολές του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και είναι έτοιμος να αναλάβει σε αυτά τα πλαίσια ηγετική ευθύνη, είπε κατά την παρουσίαση της Βίβλου, η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Βίβλος επιβεβαιώνει τη στάση που τηρεί εδώ και καιρό η γερμανική κυβέρνηση, δηλαδή τη συμμετοχή σε συμμαχίες κρατών κατά περίπτωση, οι οποίες δεν καλύπτονται από αποφάσεις διεθνών οργανισμών, όπως για παράδειγμα στο Ιράκ και στη Συρία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Πάντως, για να είναι σε θέση ο γερμανικός στρατός να αναλάβει τις νέες υποχρεώσεις του, η γερμανική κυβέρνηση εκφράζει την πρόθεση να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό, που αυτή τη στιγμή ανέρχεται στο 1,2% του ΑΕΠ.

Ευρωκοινοβούλιο: Η Ευρώπη χρειάζεται ενιαίο στρατό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ιδέα κοινού Ευρωπαϊκού Στρατιωτικού Αρχηγείου, αναβίωσε μετά το Brexit από τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβούλιου: «Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη συνεργασία στην Ευρωπαϊκή Αμυντική Πολιτική», δήλωσε ο Elmar Brok στην Die Welt, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για να προσθέσει:

«Ενιαίος ευρωπαϊκός στρατός, θα ενισχύσει το ρόλο των Ευρωπαίων σε παγκόσμιες προκλήσεις ασφάλειας και την αμυντική πολιτική».

Άνοιγμα του γερμανικού στρατού για πολίτες της ΕΕ;

Ένα αξιοπρόσεχτο σημείο την νέας γερμανικής Λευκής Βίβλου, είναι η απόφαση για άνοιγμα του γερμανικού στρατού για πολίτες της ΕΕ. Το μέτρο αυτό πάντως, απορρίπτει ο Σύνδεσμος του Ομοσπονδιακού Στρατού στον οποίο είναι οργανωμένα 200.000 νυν και πρώην στελέχη του στρατού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αντρέ Βίστνερ η γερμανική υπηκοότητα αποτελεί «στοιχειώδη» προϋπόθεση για την ένταξη στον στρατό, λόγω της «ιδιαίτερης σχέσης οφειλόμενης πίστης μεταξύ κράτους και στρατιώτη».

Με την Βρετανία εκτός ΕΕ η Γερμανία επιδιώκει ενισχυμένο στρατιωτικό ρόλο

Βερολίνο και Παρίσι αναμένεται να συσφίξουν περισσότερο τους μεταξύ τους δεσμούς και στο στρατιωτικό επίπεδο, όπως δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, σχολιάζοντας την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ΕΕ.

«Εδώ και πολύ καιρό ακούγαμε το Λονδίνο να μας διαβεβαιώνει πως δεν σκοπεύει να κάνει κάτι τέτοιο, είπε η Ursula von der Leyen χτες (Τετάρτη) στο Reuters. «Με την απόφασή τους στις 23 Ιουνίου, όμως, παρέλυσαν την ΕΕ σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας» Και η Von der Leyen, επανέφερε μια παλιά ιδέα για Ευρωπαϊκό πολιτικο-στρατιωτικό Αρχηγείο, το οποίο θα χειρίζεται ζητήματα αποστολής παγκοσμίως ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων αλλά και ιατρικού προσωπικού.

H Γερμανία, ξεπερνώντας τις μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο επιφυλάξεις, αύξησε σταδιακά τα μιλιταριστικά της σχέδια:

# Το 1994 αποφασίσθηκε να επιτρέπεται στο γερμανικό στρατό να κάνει επιχειρήσεις στο εξωτερικό
# Το 2002 στέλνονται 2.250 Γερμανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν
# Το 2006 αποφασίζεται αναβάθμιση των γερμανικών ναυτικών δυνάμεων με δαπάνες που ξεπερνούν τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ
# Το 2011 Οι πωλήσεις γερμανικών όπλων ξεπερνούν τα 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ, οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη
# Το 2015 αποφασίζεται αύξηση 6,2% στις γερμανικές αμυντικές δαπάνες ως το 2020
# Αύξηση του στρατιωτικού δυναμικού κατά 20.000 για τα επόμενα 7 χρόνια

Μόνο το 9% των Γερμανών υποστηρίζουν την ενίσχυση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς

Με δεδομένες τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, επισημαίνεται πως μόλις το 9% των Γερμανών υποστηρίζουν την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων της Συμμαχίας προς Ανατολάς, σύμφωνα με δημοσκόπηση του «YouGov» για την Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Δεδομένη επίσης είναι και η πρόσφατη δήλωση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ότι «το ΝΑΤΟ θα πρέπει να σταματήσει να κρούει σπαθιά στην εξώθυρα της Ρωσίας».
Είχε προκαλέσει αμφιλεγόμενα δημοσιεύματα στον Τύπο η δήλωση του Σταϊνμάγερ τον περασμένο Ιούνιο ότι «τα πολεμικά παιχνίδια.

Κοντά στα σύνορα της Ρωσίας προσθέτουν καύσιμο σε μια παλιά σύγκρουση».

Και η δημοσκόπηση έδειξε πως η πλειοψηφία των Γερμανών το 64% συμφωνεί μαζί του.

Το 16% απέρριψε τις δηλώσεις Σταϊμάγερ, ενώ μόλις το 9% εγκρίνει τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης να στείλει στρατεύματα συμμετέχοντας στην ενίσχυση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής.

Ρωσική αντίδραση

Στη συνάντηση που είχε το Συμβούλιο Ρωσίας-ΝΑΤΟ χτες, (Τετάρτη) ο απεσταλμένος της Ρωσίας Alexander Grushko αντέκρουσε τα ΝΑΤΟϊκά επιχειρήματα λέγοντας ότι “εξαναγκάζουν τη Ρωσία να υιοθετήσει νέα στρατιωτική στρατηγική στις νέες καταστάσεις ασφάλειας που διαμορφώνονται».

Το Συμβούλιο συναντήθηκε για δεύτερη φορά από το 2014 όταν το ΝΑΤΟ διέκοψε την στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία, λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία.

Ο γγ γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, σε δηλώσεις του στον Τύπο μετά τη συνάντηση αυτή του Συμβουλίου, υποστήριξε πως «η ενίσχυση των ΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών δυνάμεων αποτελεί ευθεία απάντηση στις ρωσικές δράσεις στην Ουκρανία». Για να προσθέσει ότι θα καλέσει διεθνείς παρατηρητές –και από τη Ρωσία- για να παρακολουθήσουν τις στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή.

Ο Grushko πάντως, δήλωσε πως η ανάπτυξη επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων του NATO πλησίον των ρωσικών συνόρων «είναι αντιπαραγωγικές, συγκρουσιακές και σε λάθος κατεύθυνση. Πιστεύουμε ότι εξασθενίζουν την Πανευρωπαϊκή αλλά και την ασφάλεια της περιοχής και παραπέμπουν σε πρότυπα εποχής του Ψυχρού Πολέμου».

Πληροφορίες από Deutsche Welle και rt.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης