«Είναι ζήτημα ημερών πριν αφιχθούν οι νέες αμερικανικές μονάδες που θα ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες στο Αφγανιστάν», ανακοίνωσε ανώτερος στρατιωτικός διοικητής των δυνάμεων Μέσης Ανατολής. Η δήλωση ακολούθησε την ομιλία του προέδρου Ταμπ, που σήμανε την αλλαγή της στρατηγικής που είχε εξαγγείλει για την περιοχή.

«Οι νέες αποστολές του αμερικάνικου στρατιωτικού προσωπικού στο Αφγανιστάν θα γίνουν πολύ σύντομα», είπε ο στρατηγός Joseph Votel στους δημοσιογράφους, μετέδωσε το Ασοσιέιτεντ Πρες (AP).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δήλωση τους στρατηγού που μόλις είχε επιστρέψει απότ ο Αφγανιστάν, έγινε στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στην Σαουδική Αραβία και όπως υπολογίζει «η ανάπτυξη των νέων αμερικανικών δυνάμεων θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες και θα είναι σε θέση μάχης το συντομότερο δυνατόν».

Τίλερσον: Συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις με τους Ταλιμπάν

Την ίδια ώρα που ενισχύονται οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ – στον πλέον μακροχρόνιο πόλεμο της Ουάσιγκτον- στο Αφγανιστάν, ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον υποστηρίζει πως «η νέα στρατηγική ανοίγει το δρόμο για ειρηνική συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση της Καμπούλ με τους μαχητές Ταλιμπάν -καθιστώντας τους “νόμιμους’’».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάτι που ωστόσο πιστεύει πως δεν πρόκειται να συμβεί στο άμεσο μέλλον. «Η νέα μας στρατηγική είναι διαφορετική από την προηγούμενη προσέγγιση που είχε θέσει τεχνητό ημερολόγιο βασισμένο σε χρονοδιαγράμματα και προθεσμίες», δήλωσε ο Τίλερσον.

«Ξεκαθαρίζουμε στους Ταλιμπάν πως δεν πρόκειται να κερδίσουν στο πεδίο της μάχης και τους καλούμε να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για να διαμορφωθεί το μονοπάτι της ειρήνης και τον τερματισμό του πολέμου. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις ειρηνευτικέ ςσυνομιλίες της φγανικής κυβέρνησης με τους Ταλιμπάν, χωρίς προϋποθέσεις», είπε ο Τίλερσον.

Πάντως, ο Αμερικάνος πρόεδρος Ντ. Τραμπ, δεν είναι τόσο αισιόδοξος ότι συνομιλίες με τους Ταλιμπάν θα γίνουν σύντομα. «Κάποια ημέρα, μετά από την αποτελεσματική στρατιωτική προσπάθεια, ίσως καταστεί πιθανός ο πολιτικός διακανονισμός με στοιχεία των Ταλιμπάν, αλλά ουδείς γνωρίζει πότε μπορεί αυτό να συμβεί», δήλωσε ο Τραμπ.

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Zabiullah Mujahid, απέρριψε τις δηλώσεις Τραμπ χαρακτηρίζοντάς τις «γερασμένες» και «όχι ξεκάθαρες».

«Αν οι ΗΠΑ δεν αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν, σύντομα εκεί θα υπάρξει άλλο ένα νεκροταφείο για την υπερδύναμη, στον 21 αιώνα», δήλωσε στο ιρανικό δίκτυο «Press TV».

Οι Ταλιμπάν, επανειλημμένα απαιτούν να αποχωρήσουν όλα τα αμερικάνικα στρατεύματα από την χώρα τους και υποστηρίζουν πως «βασική αιτία του πολέμου στο Αφγανιστάν είναι η ξένη κατοχή». Οι Αμερικάνοι σχολιαστές, επισημαίνουν μία ακόμη στροφή στις προεκλογικές υποσχέσεις του προέδρου Τραμπ τύπου «Πρώτα η Αμερική», και αντί για την απομάκρυνση των δυνάμεων τις ενισχύει στο Αφγανιστάν, χωρίς μάλιστα να αποκαλύψει τον ακριβή αριθμό τους.

Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα του Huffington Post, με τίτλο «Η νέα στρατηγική Τραμπ στο Αφγανιστάν, διαιωνίζει τον ατέλειωτο πόλεμο».

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης