Αντιμέτωπος με 11 κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας βρίσκεται ο πρώην επικεφαλής του στρατού στη Σερβία, Ratko Mladic, ο οποίος αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα, Τρίτη, ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης.

Ανάμεσα σε αυτά που τον βαρύνουν είναι οι μαζικοί θάνατοι αμάχων στη διάρκεια του εμφυλίου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και συγκεκριμένα η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα το 1995. Εκτιμάται πως μέσα σε μια εβδομάδα, περισσότεροι από 7.000 Μουσουλμάνοι έχασαν τη ζωή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο κατηγορούμενος έχει ξεκαθαρίσει πως είναι αθώος, χαρακτηρίζοντας «τερατουργήματα» τις κατηγορίες.

«Όλος ο κόσμος γνωρίζει ποιος είμαι. Είμαι ο στρατηγός Ratko Mladic. Υπερασπίστηκα τον λαό και την πατρίδα μου και τώρα υπερασπίζομαι τον εαυτό μου», είχε πει σε μια από τις πρώτες του δηλώσεις ενώπιον των δικαστών το 2011. Στη διάρκεια της δίκης του αναμένεται να καταθέσουν περισσότεροι από 400 μάρτυρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η υγεία του παραμένει «εύθραυστη» και αυτός ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο καθυστέρησε η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας.

 
Δείτε το video…

Διχασμένη η Σερβία

Ο 70χρονος πρώην αξιωματούχος του στρατού παρέμενε κρυμμένος για 15 χρόνια, ώσπου τελικά συνελήφθη τον περασμένο Μάιο και στη συνέχεια οδηγήθηκε στην Ολλανδία. Μέχρι την έναρξη της δίκης του βρισκόταν στην ίδια φυλακή με τον πολιτικό ηγέτη της Σερβίας στη διάρκεια του εμφυλίου, Radovan Karadzic, ο οποίος συνελήφθη το 2008.

Η σύλληψη και η έκδοση του Ratko Mladic από τις Αρχές της Σερβίας είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε μια χώρα η οποία ακόμα και τώρα εμφανίζεται διχασμένη όσον αφορά στους όρους που της έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η ευρωπαϊκή της προοπτική (Κόσσοβο, έκδοση πρώην στρατιωτικών αξιωματούχων).

Διαβάστε επίσης:
Σαράγεβο… 20 χρόνια μετά, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 7 Απριλίου 2012, 05:50
Δε θα καθήσει δεύτερη φορά στο εδώλιο, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011, 04:22
«Σαδιστής και κατά συρροή δολοφόνος ο Μλάντιτς», Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011, 19:42
Χιλιάδες διαδηλωτές στο πλευρό Mladic, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011, 00:43

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης