Πολύ πιθανή θεωρούν οι ειδικοί αναλυτές την πιθανότητα να κηρύξει ο Νότος στο Σουδάν την ανεξαρτητοποίησή του από τον Βορρά, μετά το ιστορικό δημοψήφισμα που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη χώρα. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο ο Σουδανός πρόεδρος, Όμαρ Χάσαν αλ Μπασίρ, πρότεινε το βόρειο Σουδάν να αναλάβει όλο το χρέος της χώρας αν το νότιο Σουδάν όντως ανεξαρτητοποιηθεί.

Η πρόταση αυτή, αν επιβεβαιωθεί, θα αποτελέσει μια σημαντική χειρονομία συμφιλίωσης από τον Μπασίρ και θα απαλλάξει από το τεράστιο βάρος του χρέους το νότο κατά τις πρώτες ημέρες της προσδοκώμενης ανεξαρτησίας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Σουδάν είχε ζητήσει την παραγραφή του ύψους σχεδόν 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων χρέους του, ώστε να ενισχυθεί η προοπτική για ειρήνευση. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρέους αφορά σε ληξιπρόθεσμες οφειλές, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Το θέμα του χρέους της χώρας συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τα άλυτα ζητήματα που συζητούσαν οι ηγέτες του βορείου και του νοτίου Σουδάν, όπως άλλωστε και η μεθόριος μεταξύ των δύο τμημάτων της χώρας και το μοίρασμα των εισοδημάτων από το πετρέλαιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης